Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Vandaag opent in het Stedelijk Museum Alkmaar een nieuwe tentoonstelling: 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School'. De beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw krijgen een hoofdrol in het museum: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1945). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School?

Ontstaansgeschiedenis ontrafeld

Eind negentiende eeuw buitelen in Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen over elkaar heen: van impressionisme en post-impressionisme, tot fauvisme en symbolisme. Deze vernieuwingsgolf ging vrijwel volledig aan Nederland voorbij. Sinds 1870 is de kunstwereld in de ban van het realisme van de Haagse School: polderlandschappen onder grootse wolkenluchten en taferelen uit het leven van de vissersbevolking. Enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseren rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen waardoor Nederlanders eindelijk kennismaken met de artistieke vernieuwingen uit de ons omringende landen. Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de exposities van werken van Vincent van Gogh (1905), Paul Cézanne (1909) en Henri Le Fauconnier (1911) een onuitwisbare indruk. Na enkele jaren experimenteren ontstaat omstreeks 1915 in Bergen een gemeenschappelijke nieuwe stijl: het expressionisme.

Gerrit Willem van Blaaderen, Aan de Seine bij Samois, 1908. Particuliere collectie.

Restauratie

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 29 april 2023 na jarenlang onderzoek en voorbereiding de ontstaansgeschiedenis van deze eerste expressionistische beweging in Nederland in de tentoonstelling: Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School. Speciaal voor deze tentoonstelling ondergaan veel werken een restauratie, waaronder diverse werken van Henri Le Fauconnier, Jaap Weijand en Frans Huysmans. Op dit moment wordt het werk van Jaap Weijand ‘Bos bij Duinvermaak’ uit 1913 gerestaureerd. Het schilderij heeft een sterk vergeelde vernislaag die waarschijnlijk later is aangebracht. Onder dit vernis onthulde schilderijenrestaurator Jazzy de Groot een sprankelend kleurenpalet, met blauwe en roze kleuren.

Restaurator Jazzy de Groot (links) toont conservator Marjan van Heteren het werk van Jaap Weyand. Foto: Roel Backaert.

Unieke bruiklenen

Met deze tentoonstelling plaatst Stedelijk Museum Alkmaar de Bergense School in een internationale context. De betekenis van deze allereerste expressionisten in Nederland wordt niet alleen aangetoond aan de hand van historische bronnen, maar vooral zichtbaar gemaakt met unieke bruiklenen van werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier uit binnen- en buitenland.

In de tentoonstelling worden veelzeggende combinaties van werken gemaakt van Bergense Schoolkunstenaars als Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg met die van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier. Daarbij koos onderzoeker en conservator Marjan van Heteren vooral voor werken die deze kunstenaars destijds – in de jaren 1905-1915 – met eigen ogen hebben kunnen zien. Hoe inspiratie kan uitwerken, wordt zelden zo treffend en aanschouwelijk gedemonstreerd als hier.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus (Waanders Uitgevers) met bijdragen van Marjan van Heteren, Anita Hopmans, Maaike Rikhof en Chris Stolwijk.

Leo Gestel, Korenschoven. Via Stedelijk Museum Alkmaar.

De tentoonstelling is van 29 april t/m 3 september 2023 te zien bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 29/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.