Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verbouwing WFM in Hoorn gaat een nieuwe fase in

Het West-Fries Museum in Hoorn mag dan al een tijdje leeg staan, omdat de verbouwing nog niet van start is gegaan, dat betekent niet dat er niets gebeurt. Sinds de sluiting zijn er al tienduizend bezoekers geweest.

Nadat op 22 april 2023 de 36.000 collectiestukken uit het museum waren gedragen, mochten eerst de Vrienden van het Westfries Museum een kijkje nemen. Vervolgens mocht het gewone publiek het museum betreden bij diverse activiteiten, van Open Monumentendag tot de eerste Hoornse Pasar Malam. En in het weekend waarbij de Slag op de Zuiderzee werd herdacht werden historische theaterscènes in het lege museum opgevoerd.

Ook al is de collectie tijdelijk opgeslagen, het museumgebouw was het afgelopen jaar voor diverse evenementen toegankelijk. Foto: WFM Hoorn.

Om het museum niet in de vergetelheid weg te laten zakken, werd afgelopen juni in de Statenpoort aan de Nieuwsstraat een nieuwe publiekstrekker geopend, ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn.’ Door middel van een multimediashow, maar ook via wandelroutes, kunnen inwoners en bezoekers de monumentale rijkdom van Hoorn ontdekken.

Die attractie blijft nog wel even open, maar vanaf 1 januari 2024 vinden er geen activiteiten meer plaats in het museum aan de Roode Steen. ‘Gelukkig is nu overeenstemming over het bouwkundig ontwerp en de juridische vraagstukken,’ meldt directeur Ad Geerdink. ‘Begin 2024 weten we voor welk bedrag de ingeschreven bedrijven de klus denken te kunnen klaren en daarna is in april de Hoornse politiek weer aan zet.’

Fotograaf Benno Ellerman maakte dit fraaie plaatje van het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn.

De vertraging is overigens goed gebruikt, zo voegt hij er aan toe, want het projectteam heeft inmiddels extra subsidies voor de restauratie en verduurzaming van de panden binnen weten te slepen. Wie op de hoogte wil blijven van de verbouwing kan zich hier opgeven.

Bron: Westfries Museum

Publicatiedatum: 23/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.