Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rijksmuseum sluit historisch jaar af

Het Rijksmuseum beleefde, mede dankzij de tentoonstelling Vermeer, een historisch jaar. Vermeer, die in het voorjaar ruim vier maanden te zien was, is de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Rijksmuseum. Voor wie nog één keer van Vermeer wil genieten, lanceert het Rijksmuseum 'Vermeer, beleef de tentoonstelling thuis', een online 360° tour door de tentoonstelling. Bezoekers kunnen daarmee virtueel de expositie nogmaals bezoeken.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Wij danken alle bezoekers voor hun komst naar het Rijksmuseum, en naar alle musea in Nederland waar de collectie van het Rijksmuseum afgelopen jaar te zien was. Dankzij de vele samenwerkingen konden miljoenen mensen genieten en geïnspireerd worden door kunst, geschiedenis en creativiteit.”

Brieflezende vrouw wordt klaargezet voor onderzoek. Foto: Rijksmuseum/Kelly Schenk.

Bezoekers

In totaal bezochten dit jaar 2,7 miljoen mensen het Rijksmuseum. Zij waardeerden hun bezoek gemiddeld met een 8,5. Ruim één miljoen bezoekers kwam uit Nederland. Van de internationale bezoekers kwamen de meeste mensen uit de Verenigde Staten (12% van het totaal), gevolgd door Frankrijk en Duitsland (beide 7% van het totaal). 473.000 kinderen bezochten in 2023 het Rijksmuseum. Het online bezoek lag nog vele malen hoger: 8,2 miljoen mensen bezochten de website en via sociale media werden 77 miljoen mensen bereikt.

Installatie tentoonstelling Vermeer: Foto Rijksmuseum/Kelly Schenk.

Vermeer

De tentoonstelling Vermeer kon op veel waardering rekenen bij het publiek en kreeg wereldwijd lovende kritieken. Het publiek beoordeelde de tentoonstelling met een 8,7. Dankzij extra verruiming van de openingstijden konden ruim 650.000 mensen de tentoonstelling bezoeken. Via de online special Dichter bij Johannes Vermeer met Stephen Fry en Joy Delima genoten wereldwijd nog eens bijna 900.000 mensen van het werk van Vermeer. En vanaf nu kan iedereen dus online nogmaals Vermeer virtueel bezoeken met de 360° tour.

Bron: Rijksmuseum

Publicatiedatum: 22/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.