Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vandaag beroep tegen verbouwing museum

Het beroep tegen de verbouwingsplannen van het Amsterdam Museum door de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en Bond Heemschut dient op dinsdag 23 mei bij de rechtbank Amsterdam. De voorzieningenrechter oordeelde op 25 januari dat het museum niet met de renovatie mocht beginnen tot op het beroep is beslist.

Het museum hoopt op een spoedige uitspraak van de rechtbank, want er is inmiddels sprake van fikse vertraging. Met de verbouwing is 85 miljoen euro gemoeid. De gemeente Amsterdam neemt daarvan ruim 70 miljoen voor haar rekening.

Kern ontwerp

Kern van het ontwerp is het maken van een herkenbare entree, het creëren van een logische museale route en het toevoegen van nieuwe zalen. Het museum, geopend in 1926, zou daardoor efficiënter, ruimer, flexibeler en duurzamer in gebruik worden. “Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten vergroot de herkenbaarheid en maakt van het nieuwe Amsterdam Museum een belangrijke culturele plek tussen Dam en Spui”, aldus het museum.

Heemschut en de VVAB hebben zoals eerder gemeld vooral bezwaar tegen de voorgenomen sloop van de Schuttersgalerij en de gebouwen aan weerszijden daarvan.

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter heeft op 25 januari het belang van de twee erfgoedorganisaties afgewogen tegen dat van het museum om zo spoedig mogelijk met de verbouwing te willen beginnen.

De beweerde slechte technische staat van het complex en de kosten van leegstand (het complex staat sinds 1-2-2022 leeg, terwijl de vergunning is verleend op 7-11-2022) wegen niet op tegen de niet onderbouwde ingreep in het rijksmonument, oordeelde de voorzieningenrechter. “In de planning had het museum rekening moeten houden met de risico’s van bezwaar en beroep”.

Schets van het renovatieplan voor het Amsterdam Museum (bron Neutelings Riedijk Architecten).

Contra-expertise

Dankzij een contra-expertise zeggen de VVAB en Heemschut duidelijk te hebben gemaakt dat de grote ruimten in het hart van het complex – een entreehal en een expositiezaal – ten koste gaan van authentieke zeventiende-eeuwse kapspanten en de historische bouwstructuur aan weerszijden van de overkluisde Begijnensloot, die dateert uit de Middeleeuwen. Onderdelen die in 1962-1975 zorgvuldig zijn gerestaureerd en belangrijk zijn voor de geschiedenis van het complex, aldus de bezwaarmakers.  ”De nieuwe grote zalen tasten bovendien de kleinschaligheid ernstig aan. We vertrouwen erop dat de rechter ons daarin gelijk zal geven”.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 23/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.