Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

‘Oase van rust’ opent deuren op Open Kerkendag

Het Nederlandse landschap staat bekend om onder meer haar kerken en torenspitsen. Maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen? Op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, opent Doopsgezind Haarlem haar deuren voor bezoekers die dat zelf willen ontdekken (13:00-17:00 uur). Of zij nu de kerkzaal willen zien, even tot rust willen komen of een kaarsje willen branden. Daarmee sluit Doopsgezind Haarlem aan bij de landelijke Open Kerkendag, een initiatief van Stichting Open Kerken.

Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Daarbij ligt de nadruk dit jaar op de interieurs van kerken. In de Nederlandse kerken is namelijk zoveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. De hoge en lichte kerkzaal van Doopsgezind Haarlem is, in al haar eenvoud, een ruimte waar bezoekers hun ogen uitkijken. Met als blinkvangers onder meer de hoge glas-in-loodramen, de fraaie kroonluchter en de ‘wolkentafel’ van de hand van architect Cees Dam.

Ook bezoekers die even tot rust willen komen, zijn van harte welkom. De kerkzaal vormt een oase van rust in de dagelijkse drukte van de Haarlemse binnenstad. Daarbij is er voor wie dat wil de mogelijkheid om een kaarsje te branden. Ook zal organist Marco bij de Vaate een aantal maal spelen op het Ahrend en Brunzema-orgel, dat tot de top in Nederland behoort. Leuke bijkomstigheid is dat de kerk toegankelijk is via fotogalerie De Gang, waar momenteel de expositie ‘Bloed en honing – de Balkan als spiegel voor Europa’, van fotograaf Nicole Segers te zien is. Zowel de expositie in De Gang als de kerkzaal van Doopsgezind Haarlem zijn kosteloos toegankelijk, via de ingang aan de Grote Houtstraat 43 (naast cadeauwinkel/lunchroom De Wereld van Jansje).

Open Kerkendag is een initiatief van Stichting Open Kerken. De dag is begonnen in Noord-Brabant en wordt dit jaar voor het eerst landelijk georganiseerd. In Haarlem zetten, naast de doopsgezinde kerk, onder meer de KoepelKathedraal en de H.H. Anna en Mariakathedraal aan de Kinderhuisvest hun deuren open. Alle deelnemende kerken en het programma zijn te vinden op www.openkerkendag.nl

Bron: Doopsgezind Haarlem

Publicatiedatum: 22/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.