De stichting die het schip beheert, een nog echt varende replica van een 17e eeuws schip, wil kinderen (en volwassenen) iets vertellen over de maritieme bijdrage aan het begin van de Nederlandse geschiedenis.
In de eerste helft van de zogeheten Gouden Eeuw was er namelijk nog helemaal geen Nederland, zo laat Eduard van Breen, voorzitter van Stichting Halve Maen, weten. Er waren slechts zeven Provinciën, die in oorlog waren met het Spaanse Rijk. De enige manier om te overleven, was om schepen van de koopvaardij de zee op te sturen.
Niet alle schepen die later zijn nagebouwd, waren even succesvol, maar de Halve Maen wel. Het schip werd ingezet voor de handel in bulkgoederen met de Baltische staten, waar Enkhuizen rijk mee is geworden. Het schip zou ook worden ingezet voor ontdekkingsreizen en de specerijenhandel met landen in Azië. In 1611 lag de oorspronkelijke Halve Maen op de kim van Enkhuizen, om koers te zetten naar Java en Sumatra, twee jaar nadat het Manhattan-eiland had aangedaan.
Met recht krijgen steden met mooie grachtenhuizen en fraaie monumenten alle aandacht. Dat geldt ook voor schilderijen en voorwerpen in musea, die ervan getuigen dat kunst en kennis in het Nederland van de zeventiende eeuw een hoog niveau hadden behaald. Maar de schepen die dat allemaal mogelijk maken, evenals de scheepsbouwers en de scheepvaartkunde, verdienen even zo veel aandacht.
Vandaar dat iedereen van harte welkom is aan boord van de replica van de Halve Maen, waarbij alles boven de waterlijn zo getrouw mogelijk is nagebouwd. Aan boord kunnen bezoekers zien dat een kaapstaander net zo werk als een elektrische lier. En toch heeft ook deze replica al 40.000 nautische mijlen gevaren.
Eén van de leerlingen zei over het bezoek: ‘Je kon de kapiteinskamer in, maar het was best een smalle ingang. Het schip was kleiner dan verwacht, maar evengoed leuk. Je mag ook dingen doen, zoals de bel luiden.’
De Halve Maen ligt aan de Dijk in de Oude Haven van Enkhuizen. Meer informatie is hier te vinden.
Publicatiedatum: 25/05/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.