Van Gogh Museum viert 50-jarig jubileum

Het Van Gogh Museum viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het museum bestaat 50 jaar. Al 50 jaar lang inspireert het Van Gogh Museum het publiek met kunstwerken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Op vrijdag 2 juni wordt dit groots gevierd met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag in de avond.

Book 4 min

Jubileumtentoonstellingen

Het jubileumjaar ging van start met een eerbetoon aan de familie Van Gogh. Van 10 februari t/m 10 april 2023 was de tentoonstelling Kiezen voor Vincent te zien: een verhaal vol dilemma’s, bekeken door de ogen van Vincent, Theo, Jo en Vincent Willem (‘de ingenieur’). De vele topstukken én onbekende pareltjes in de tentoonstelling lieten zien hoe de familieverzameling uitgroeide tot een imposante wereldcollectie.

Vanaf 12 mei is de blockbuster Van Gogh in Auvers te zien. Deze tentoonstelling, met veel bijzondere bruiklenen uit musea en privécollecties, biedt voor het eerst een groots overzicht van Van Goghs oeuvre uit deze laatste twee maanden van zijn leven. De tentoonstelling zal te zien zijn tot 3 september.

Het jubileumjaar wordt afgesloten met Van Gogh aan de Seine, de eerste tentoonstelling die Asnières, Parijs als schilderbestemming op de kaart zet en laat zien waarom deze locatie zo tot de verbeelding sprak voor Van Gogh en zijn tijdgenoten in hun zoektocht naar een nieuwe moderne schilderkunst. De tentoonstelling is van 13 oktober 2023 t/m 14 januari 2024 te zien.

Korenveld met kraaien, Vincent van Gogh (1853 – 1890), Auvers-sur-Oise, juli 1890.

Sunflower Art Festival (13 tot 17 uur)

Op 2 juni 2023 is het precies 50 jaar geleden dat het Van Gogh Museum zijn deuren opende. Het museum viert deze bijzondere mijlpaal met een gratis festival op het Museumplein. Vanaf 13 tot 17 uur zullen er diverse activiteiten plaatsvinden.

Wie jarig is deelt uit. Zo zal het museum maar liefst tienduizenden zonnebloemen uitdelen en het plein daarmee omtoveren tot een zonnebloemenzee. Bezoekers die met de fiets naar het Museumplein komen, kunnen hun fiets laten versieren door de Flowerbikeman. De Flowerbikeman is met zijn vrolijke versierde bloemenfietsen niet meer weg te slaan uit het Amsterdamse straatbeeld en zal op 2 juni tevens een speciale Van Gogh-Flowerbike onthullen.

Later zal het plein worden overspoeld door de gele parade van straattheateracts van Medusa’s World. Bijenkarren, vol zoemende bijen, zullen voorbijtrekken en bezoekers de kans geven samen met steltlopers te poseren te midden van prachtige narcissen. Ook zal er op het plein een zeefdrukbakfiets aanwezig zijn. Hiermee kunnen bezoekers hun eigen T-shirts of gele tasjes bedrukken met prachtige zonnebloemen en inspirerende quotes van Vincent van Gogh. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door de Zeefdrukmakers, een sociale textielzeefdrukkerij waar mensen werken die een nieuwe bladzijde in hun leven willen omslaan.

Vanaf 15.20 uur zullen de getalenteerde kinderen van het wijkorkest uit Amsterdam Nieuw-West een optreden verzorgen. Het wijkorkest is onderdeel van het leerorkest, een bijzonder muzikaal en sociaal project. Deze jonge muzikanten zullen het publiek betoveren met hun optredens en laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken. Daarnaast zullen Sign Jugglers met acrobatische stunts het publiek naar de diverse (schilder)workshops op het Museumplein leiden, waar bezoekers o.a. een eigen versie van De Zonnebloemen kunnen schilderen.

Meer over het Sunflower Art Festival

Zonnebloemen, Vincent van Gogh (1853 – 1890), Arles, januari 1889

Vincent op Vrijdag: 50 jaar Van Gogh Museum (19 tot 23.30 uur)

Vanaf 19 tot 23.30 zijn bezoekers welkom in het museum om te genieten van een bijzonder programma vol muziek, dans, film en verhalen. Tijdens Vincent op Vrijdag: 50 jaar Van Gogh Museum wordt niet alleen stilgestaan bij het verleden, maar ook een blik op de toekomst geworpen. Hoe zien de komende 50 jaar eruit? Hoe ziet het museum van de toekomst eruit?

Een diverse groep artiesten zorgt voor een gevarieerd programma, waarin zowel een plek wordt gegeven aan oudgedienden als aan jong talent. Zo zal Vincent op Vrijdag-veteraan Nnelg (voorheen bekend als Yung Nnelg) wederom het podium bestieren, terwijl het frisse Amsterdamse hiphopcollectief Rens, Jaïr & Ome Uncle hun debuut zal maken in het museum. Ook zal ISH Dance Collectief een bijzondere dansvoorstelling opvoeren, geïnspireerd op de architectuur van het pand waar het museum al 50 jaar in gevestigd is.

Naast muziek en dans is er ook ruimte voor verhalen. Zo zal er een panelgesprek plaatsvinden met oud-medewerkers, die mooie anekdotes uit het verleden zullen delen. Het storytelling-collectief Mezrab verzorgt speciale tours door het gebouw aan de hand van de schilderijen van Van Gogh en persoonlijke anekdotes van de rondleiders.

Ook is er in samenwerking met Lab 111 een filmprogramma samengesteld dat zal worden vertoond in het auditorium van het museum. Fatima Ferrari, Donn Stone en DJ Dey.Rey voorzien het feest van spetterende dj-sets en uiteraard zal de blockbuster jubileumtentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden de hele avond gratis te bezoeken zijn.

Kaarten voor deze avond zijn te bestellen via de website van het Van Gogh Museum.

Meer over Vincent op Vrijdag

Afsluiting met droneshow Studio DRIFT (om 23 uur)

Kunstduo DRIFT creëert speciaal voor het 50-jarig bestaan een aerial performance met 200 drones, waarbij het werk van Van Gogh in de lucht tot leven komt. De droneshow begint om 23 uur bij de vijver op het Museumplein.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 29/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN