Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden.

In het jubileumjaar 2023 presenteert het Van Gogh Museum een bijzondere tentoonstelling: Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. Een unieke, inspirerende overzichtstentoonstelling over de korte, maar cruciale laatste fase van Van Goghs leven en zijn artistieke ontwikkeling. Dankzij een bijzondere samenwerking met Musée d’Orsay en bruiklenen van over de hele wereld zijn topstukken te zien als De kerk van Auvers-sur-Oise (1890, Musée d’Orsay, Parijs), Adeline Ravoux (1890, privécollectie) en Bloeiende kastanjetakken (1890, Collectie Emil Bührle, Zürich). Vanaf 12 mei 2023 kun je deze indrukwekkende tentoonstelling bezoeken.

Vincent van Gogh woonde in het Franse dorp Auvers-sur-Oise van 20 mei tot aan zijn dood op 29 juli 1890. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn allergrootste meesterwerken, waaronder het beroemde Korenveld met kraaien en Boomwortels.

Vincent van Gogh, Korenveld onder onweerslucht, 1890

Nieuwe artistieke ontwikkeling

Bijzondere bruiklenen uit privécollecties en musea wereldwijd laten zien dat Van Gogh in die periode een nieuwe artistieke ontwikkeling doormaakte.

In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise, waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging, tot zijn laatste weken. Toen kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie de overhand, maar toch bleef hij enorm krachtige werken maken.

Vincent van Gogh, Boomwortels, 1890

Ook gaat de tentoonstelling in op wat Van Gogh toen betekende als kunstenaar, en hoe zijn reputatie groeide in de eerste jaren na zijn dood.

De tentoonstelling is een bekroning van het jarenlange onderzoek dat naar deze laatste periode van Van Goghs leven is gedaan. Bovenal is het een unieke kans om ruim vijftig schilderijen en twintig tekeningen en schetsen van Vincent van Gogh te zien die nog nooit eerder samen getoond zijn.

Korenveld met kraaien, Vincent van Gogh (1853 – 1890), Auvers-sur-Oise, juli 1890.

Samenwerking

De tentoonstelling is een samenwerking met Musée d’Orsay in Parijs, en is daar te zien van 25 september 2023 tot en met 28 januari 2024.

Bron: Van Gogh Museum

Publicatiedatum: 13/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.