Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Open Kaart – van atlas tot streetmap

Open kaart toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan. Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de collectie van het Allard Pierson. De kern ervan is in bruikleen gegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Hedendaagse kunst

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Gert Jan Kocken, Remy Jungerman en Jan Rothuizen. Vanaf 7 april laat de aansluitende tentoonstelling Reflecties meer werken van hun hand zien, aangevuld met werken van Qiu Zhijie.

 

Open kaart rondleidingen

Laat je door onze museumgidsen meenemen op een reis door zeven eeuwen kaarten en atlassen, tijdens een rondleiding door Open Kaart – van atlas tot streetmap. Bekijk een enorme diversiteit aan kaarten vanaf de 15de eeuw en ontdek de verhalen die erachter schuilgaan. De rondleiding duurt ongeveer een uur en start bovenaan de trap in de entreehal. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Agenda

Op zaterdag is de rondleiding om 11.00 uur op: 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 1 juli (themarondleiding Keti Koti), 8 juli en 15 juli.
Op zondag is de rondleiding om 11.00 uur op: 2 juli, 9 juli en 16 juli.

Kinderen kunnen in de tentoonstelling op zoek naar een schateiland. Vraag bij de infobalie naar de schatkaart.

Stadswandeling Open kaart

Ga met de conservator van de cartografiecollectie op pad door het centrum van Amsterdam, aan de hand van een kaart uit het begin van de 18e eeuw. Ontdek wat er sindsdien veranderd is in de stad en wat er hetzelfde is gebleven. Op verschillende plekken wordt even stilgestaan voor een korte toelichting door conservator Reinder Storm.

De wandeling duurt ongeveer een uur en start bovenaan de trap in de entreehal van het Allard Pierson.

  • Data: 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni, 12 juli
  • Tijd 15:00 – 16:00
  • Prijs €5 (+museumticket)

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Kijk in de Agenda voor meer activiteiten bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap is te zien tot en met 16 juli 2023.

Bron: Allard Pierson

Publicatiedatum: 11/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.