Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

The Poor Man’s Rembrandt Project

Van 19 t/m 25 juni 2023 houden Henk Schiffmacher en zijn tatoeëerders atelier bij Rembrandt thuis. Gedurende een week kun je een originele Rembrandt-tattoo laten zetten door het wereldberoemde team. Wil je zeker zijn van een meesterwerk? Reserveer dan nu een tijdslot bij je favoriete tattoo artist via rembrandthuis.nl

Henk Schiffmacher: “Wereldwijd worden er meer tatoeages verkocht dan kunstwerken voor aan de muur. Een oude tatoeëerder noemde tatoeages ooit eens ‘The Poor Man’s Rembrandt’: een kunstwerk dat betaalbaarder is dan een schilderij van de oude meester, maar niet minder zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerd. Veel mensen bouwen ook een echte verzameling tatoeages van specifieke tatoeëerders op. Ze komen bij ons, omdat ze Schiffmacher & Veldhoen aan hun collectie willen toevoegen. Voor ons is het een ongelooflijke eer om te mogen werken op de plek waar de ziel van Rembrandt nog steeds ronddwaalt en met zijn etsen en tekeningen aan de slag te gaan. Grote en kleine kunst komen samen.”

Henk Schiffmacher is sinds 45 jaar een begrip in de tatoeagewereld. De Amsterdamse tattookoning organiseerde de eerste grote tattooconventies in Europa, publiceerde ruim 20 boeken en exposeerde in diverse musea, waaronder Musée du Quai Branly in Parijs en het Royal Ontario Museum in Toronto. Hij beschouwt de samenwerking met Museum Rembrandthuis als een hoogtepunt in zijn carrière.

Rembrandt Forever

Rembrandt en Schiffmacher & Veldhoen hebben veel gemeen: ze zijn wereldberoemd, grootmeesters in hun vak en diepgeworteld in het DNA van Amsterdam. Ook hun kunst kent belangrijke overeenkomsten: bij zowel etsen als tatoeages begint het met een tekening, die vervolgens met inkt en naald op het medium wordt aangebracht. Waar Rembrandt een koperplaat en vel papier gebruikte om zijn compositie tot een ets te maken, brengen tatoeëerders hun tekening aan op de menselijke huid; een kunstwerk dat je levenslang altijd bij je draagt.

In de 17de eeuw was het pand aan de Jodenbreestraat een culturele broedplaats, waar Rembrandt, zijn assistenten en zijn leerlingen samenwerkten. Nu gaan Schiffmacher en zijn team hun atelier opzetten in de moderne museumvleugel. Het museum blijft zo een plek van vernieuwing en experiment. Tegelijkertijd wordt het eeuwenoude vakmanschap van etsen en inkttekeningen in ere gehouden.

Inschrijven voor een tatoeage

Tijdens hun residency in Museum Rembrandthuis biedt het team van Schiffmacher & Veldhoen Tattooing een aantal tattoo-ontwerpen aan, waaronder originele etsen van Rembrandt, Rembrandts handtekening en zijn monogram.
Op rembrandthuis.nl/thepoormansrembrandtproject kun je vooraf de beschikbare tatoeages bekijken. De prijzen van de tatoeages variëren van 100 tot 250 euro. Bij het reserveren wordt om een aanbetaling van 50 euro gevraagd.
Tijdsloten zijn nu beschikbaar via rembrandthuis.nl.

Bron: Museum Rembrandthuis

Publicatiedatum: 14/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.