Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Unieke historische beelden in NH-programma ‘Ons Dorp’

In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp binnen tien dagen verlaten voor de bouw van de Atlantikwall. Na overleg kregen ze toestemming om 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Dit speelde zich op 20 augustus af, op de kop af 80 jaar geleden. NH programmamaker Carolien Hensbergen maakte deze en andere afleveringen waarin unieke historische beelden te zien zijn. In totaal zijn er tien afleveringen van het programma Ons Dorp gemaakt.

Aflevering Hollywood

In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp verlaten voor de bouw van de Atlantikwall.  De inwoners vreesden dat hun dorp met de grond gelijk zou worden gemaakt en kregen toestemming om de 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Met de hulp van tientallen timmerlieden uit de hele provincie lukte het om binnen de gestelde termijn van tien dagen de zomerhuizen zorgvuldig af te breken en ze enkele kilometers landinwaarts weer op te bouwen. Zo verrees het nooddorp Hollywood.

Ons Dorp: Op reis met de ‘ouden van dagen’ in 1950. Kijk hier de eerste aflevering van Ons Dorp terug.

Op beeld gezet

Aannemer Piet Vos uit Callantsoog was eigenaar van vier van de huisjes. Zijn zoon Jacob heeft de hele afbraak en evacuatie gefilmd. Dat gebeurde stiekem voor de Duitsers. Op deze unieke beelden is te zien hoe met man en macht werd gewerkt om zoveel mogelijk mee te nemen.

Kleinzoon Frits Vos woont nog altijd in een van deze zomerhuizen. Na de oorlog gingen de huisjes terug naar de eigenaren en werden ze weer op hun oude plek gezet. Alleen het zomerhuis van zijn buren moest wijken voor een uitbreiding van de begraafplaats en kwam een stukje verderop in de straat terecht. “Waardoor tot op de dag van vandaag de nummering in de straat niet helemaal klopt,” vertelt Frits Vos in deze aflevering van Ons Dorp.

Ons Dorp: Op vakantie naar Texel in de jaren 1930. Kijk hier de tweede aflevering van Ons Dorp terug.

Ons Dorp

Uitzending Hollywood is de vijfde in een reeks van tien afleveringen van Ons dorp. De afleveringen zijn gemaakt in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groot publiek te zien geweest. Een overzicht van alle afleveringen: 1. Bergen, 2. Varen met de Marsdiep naar Texel, 3. Adellijk huwelijk in Alkmaar, 4. Egmond aan Zee, 5. Callantsoog, 6. De Rijp en Graft, 7. Buslijn Camperduin-Alkmaar, 8. Schapeneiland Texel, 9. Een evenement in de duinen bij Callantsoog, 10. Kermis Alkmaar.

Ons Dorp: heel Alkmaar loopt uit voor een adellijk huwelijk. Kijk hier de derde aflevering van Ons Dorp terug.

Kijken en terugkijken

De uitzending Hollywood staat gepland voor zondag 21 augustus om 17.10 uur en is te zien op het televisiekanaal van NH Media. Het televisiekanaal van NH is te vinden op Ziggo kanaal 707 en KPN kanaal 509. De uitzending is ook via de homepage van nhnieuws.nl te bekijken. Uitzending gemist? Kijk deze en andere afleveringen terug via het YouTube-kanaal of via de thema-pagina op nhnieuws.nl.

Ons Dorp: Storm. Kijk hier de vierde aflevering van Ons Dorp terug.

Bron: NH Nieuws

Publicatiedatum: 20/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.