Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dijkmagazijnen ondergaan transformatie

In de gemeentes Hollands Kroon en Koggenland staan een drietal dijkmagazijnen aan de rand van het IJsselmeer. Het zijn unieke objecten in een landschap dat gevormd is door actief watermanagement. De dijken langs het IJsselmeer vertellen het verhaal van inpolderingen en de strijd tegen het water. De drie schuren, die hun functie verloren hebben, ondergaan de komende jaren een spannende restauratie en transformatie.

De dijkmagazijnen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werden aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd, vlak voor de drooglegging van de Wieringermeer en de aanleg van de Afsluitdijk, en dienden als warme schuilplaats en als opslagplek voor allerlei materieel dat dijkwachters konden inzetten bij een eventuele dijkdoorbraak.

Deze zwarte schuren zijn al lange tijd in onbruik maar staan nog stilletjes symbool voor de manier waarop de geschiedenis van ons land onlosmakelijk verbonden is met het water, polders en waterbeheer. Ze maken deel uit van ons watererfgoed en vormen belangrijke betekenisdragers van de Nederlandse omgang met het water. Ze vertellen net zo goed het verhaal van het gevecht tégen als van het leven mét het water.

Dijkhuisje. Foto: DIJK.

Het Hoogheemraadschap is in 2020 op zoek gegaan naar een geschikte herbestemming van de dijkmagazijnen. Het plan van Culture Matters is door de jury als winnende plan gekozen. Het bijzondere pandje bovenop de dijk tegenover het Dijkgatsbos in Hollands Kroon maakt deel uit van een drietal dijkmagazijnen in Noord-Holland, die de komende jaren onder de naam DIJK gerestaureerd zullen worden en getransformeerd tot twee zelfvoorzienende guesthouses (die in Scharwoude en Medemblik) en een (water)educatiehuis (die in Wieringerwerf).

DIJK wil zo de dijkmagazijnen nieuw leven inblazen met een combinatie van historische kennis over dijken, watererfgoed en cultuurhistorie, met moderne, duurzame innovaties. Tijdens Open Monumentendag op 10 en 11 september 2022 toont Culture Matters de plannen met een kleine expositie over de drie gebouwtjes in het dijkmagazijn in Wieringerwerf, waar ze het gesprek zullen aangaan met alle geïnteresseerden.

Noorderdijkweg nabij het Dijkgatbos met dijkmagazijn. Foto: Siebe Swart.

Bron: DIJK en Open Monumentendag

Publicatiedatum: 21/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.