Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Uitreiking Erfgoedvrijwilligers­prijs 2020

Afgelopen vrijdag werd de allereerste Erfgoedvrijwilligersprijs 2020 uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven. Uit de vele aanmeldingen zijn drie vrijwilligersteams overgebleven die dit jaar kans maakten op de Erfgoedvrijwilligersprijs: Erfgoedbènde, Erfgoed Gezocht en Werkgroep Oeffelt en Loerangel. Wie was dit jaar het winnende team en ging naar huis met 10.000 euro?

Wat is de Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt in 2020 voor het eerst uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.

Werkgroep Oeffelt en Loerangel

Werkgroep Oeffelt en Loerangel van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) is een vrijwilligersteam dat zich al sinds 2009 in weer en wind inzet voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap, gelegen in het noordoosten van Brabant. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten. Dit doen zij door het aanbieden van workshops, bedrijfswerkdagen en excursies door het gebied. Ook organiseren zij jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten.

Erfgoedvrijwilligersprijs 2020

Diverse vrijwilligersteams zijn via de website genomineerd, waaruit de jury onder leiding van Laetitia Griffith drie finalisten heeft gekozen: Erfgoedbènde, Erfgoed Gezocht en Werkgroep Oeffelt en Loerangel.

Werkgroep Oeffelt en Loerangel heeft de meeste stemmen ontvangen en wint daarom de Erfgoedvrijwilligersprijs 2020 samen met een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar.

Publicatiedatum: 07/12/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.