Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Topstukken uit musea bezoeken senioren

Door de coronacrisis kunnen veel kwetsbare ouderen niet meer naar het museum. Daarom start de Museum Plus Bus vanaf 6 oktober met ‘Topstukken on Tour’; veertien replica’s van topstukken uit Nederlandse musea, waaronder onze Dansende Volendammer, reizen langs diverse verzorgingstehuizen. Hendrikje Crebolder voorzitter van de Museum Plus Bus; “Deze ouderen zijn vaak door de Coronamaatregelen extra eenzaam. Daarom komen we graag naar ze toe om ze met deze kunst een hart onder de riem te steken.” Deze speciale reproducties hebben een bijzonder hoge resolutie en de ouderen krijgen ook extra informatie van een expert.

Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea. “Voor de pandemie brachten wij voornamelijk groepen ouderen naar musea die daar niet kwamen door hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving of financiële situatie. Door de pandemie hebben we ons concept omgedraaid en brengen we het museum naar de ouderen. De activiteiten rond de kunstwerken zijn voor bewoners welkome afleiding. We krijgen veel positieve reacties,” aldus Crebolder.

Foto: Milagro Elstak

Maandenlange tour

In de komende zes maanden zal de Museum Plus Bus ruim 50 tehuizen bezoeken. In de tour zitten absolute topstukken zoals Victory Boogie Woogie (1942-1944) van Mondriaan, De Slaapkamer (1888) van Van Gogh en De bedreigde zwaan (ca. 1650) van Jan Asselijn. Omdat deze replica’s gemaakt zijn met een zeer hoge resolutie zijn alle details goed zichtbaar. “Ze zijn bijna net zo echt als het origineel. Voordeel is dat je deze reproducties wèl kunt aanraken,” zegt Crebolder. Naast veertien kunstwerken komt er ook een museumdocent langs om de bijzondere verhalen achter de werken te vertellen. Ook ontvangen de deelnemers een magazine met aanvullende informatie over de getoonde kunst.

Dansende Volendammer

In ‘Topstukken on Tour’ is ook een beeld uit de collectie van het Zuiderzeemuseum te zien. De Dansende Volendammer van Willy Sluiter is een levensgroot schilderij en onderdeel van de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen. In het werk toont Sluiter zijn voorliefde voor de kermis van Volendam. Van dansende inwoners van het Zuiderzeestadje heeft Sluiter een enorm aantal schetsen gemaakt. Twee van zijn schetsboeken, die aan de kermis zijn gewijd, bevinden zich in de collectie van het Zuiderzeemuseum.

Foto: Milagro Elstak

Kosteloos bezoek

Een bezoek van de Museum Plus Bus is gratis en mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Uiteraard wordt rekening gehouden met alle veiligheidsmaatregelen en staat de gezondheid van de bewoners voorop. Na Amersfoort gaat de Museum Plus Bus eerst naar Gelderland en Zeeland. Locaties kunnen zich aanmelden via museumplusbus.nl

Bron: Zuiderzeemuseum

 

Publicatiedatum: 05/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.