Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

The Identity of Holland

Fotograaf Ezra Böhm (2000) fotografeerde voor zijn opleiding aan de Fotovakschool in Amsterdam een serie foto’s van mensen die voor hem poseren in de dracht van hun dorp of streek. Deze nieuwe serie, genaamd ‘The Identity of Holland’, toont de laatste traditionele klederdrachten van Nederland. Voor Oneindig Noord-Holland selecteerde hij een aantal foto’s gemaakt in West-Friesland, Urk en Volendam.

De foto’s van Ezra Böhm

Ezra Böhm: “Het werk is bedoeld om de oude cultuur van Nederland te vieren en te koesteren. Maar los van al het schoon hebben deze groepen ook allemaal iets gemeen wat wij in de moderne samenleving vaak missen: saamhorigheid, connectie en gezamenlijk trots. We leven tegenwoordig in een tijd waar individualisme, sociale druk en prestatie de overhand hebben genomen. Veel stedelingen zijn losgekoppeld van hun culturele achtergrond en voelen zich vervreemd in de maatschappij vol wereldburgers. Door de klederdracht groepen op een verhoogstuk te zetten hoop ik dat men weer opzoek gaat naar zijn culturele identiteit.”

West-Friesland. Foto: Ezra Böhm.

West-Friesland. Foto: Ezra Böhm.

Verkleden in dracht

Alvorens te fotograferen bezocht Ezra deze plaatsen, sprak met de mensen die nog in dracht gaan en zocht geschikte binnen- en buitenlocaties. Hierbij ging het hem niet om de technische, historische of traditionele aspecten van de dracht. Maar om de pure schoonheid van de kleding, om de mensen die deze speciaal voor de foto aantrokken en om hun kracht en beweegredenen.

Volendam. Foto: Ezra Böhm.

Volendam. Foto: Ezra Böhm.

Tijdens de fotoshoots nam Ezra korte interviewtjes met zijn modellen af. Opvallend was dat met name volwassen dragers en draagsters een grote affiniteit hebben met de klederdracht van hun dorp of streek. Een grote groep mensen dragen de dracht nog maar incidenteel, in het weekend en voor speciale feestelijke gelegenheden.

Daarnaast waren er ook veel modellen die niet geboren en getogen waren in een van de plaatsen waar Ezra fotografeerde. In veel gevallen waren juist deze ‘niet-inheemse’ dragers van onschatbare waarde in het organiseren van shoots en het geven van informatie.

De volledige serie ‘The Identity of Holland’ is te bewonderen op de website van Ezra Böhm. Dit voorjaar zal zijn werk ook in het echt te bewonderen zijn. Böhm is druk bezig een expositie te plannen met Spaander in Volendam.

Urk. Foto: Ezra Böhm.

Urk. Foto: Ezra Böhm. Jan (links): ‘Ik doe erg m’n best om de dracht aan de jongere generatie door te geven. Als enige op Urk maak ik nog oorijzers en mijn vrouw maakt de traditionele kledingstukken. Urk is een van de weinige plaatsen waar de dracht populair is onder jongeren!’

Oude ambachten van Nederland

Op dit moment is de 21-jarige fotograaf bezig met een nieuwe serie over de oude ambachten van Nederland. Zo is hij van plan om molenaars, herders, stoomtreinmachinisten en klompenmakers te fotograferen. Een fotoserie om naar uit te kijken!

Meer zien van Ezra Böhm?
#theidentityofholland
@Byezrabohm
www.ezrabohm.com

Bron: Ezra Böhm, Verkleden in dracht, Nederlandse Kostuumvereniging, Kostuum 2021, p. 82 t/m 105.

Publicatiedatum: 17/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.