De staat en de verkoper hebben eind januari alle acties rond de aankoop van De Vaandeldrager uitgevoerd. De sale and purchase agreement is ondertekend en de levering heeft plaatsgevonden.
Op 18 januari 2022 ging de Eerste Kamer akkoord met het voorstel tot aankoop, nadat de Tweede Kamer op 16 december 2021 had ingestemd met de daartoe noodzakelijke wijziging van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor het jaar 2022.
Voor iedereen
Eeuwenlang was De Vaandeldrager in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie De Rothschild. Nu wordt het voor iedereen toegankelijk.
Binnenkort volgt een communicatie- en educatieplan met daarin een tournee van het werk door alle provincies. Nadien krijgt het definitief een plek in de Eregalerij van het Rijksmuseum.
Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. Het schilderij behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt van Rijn (1606-1669).
Rebels en vol bravoure
In dit grote zelfportret schildert de kunstenaar zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht.
De aankoop van De Vaandeldrager is een combinatie van publieke en private financiering, waar ook de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds aan hebben bijgedragen.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 16/02/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.