Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expo Joodse werkkampen in het Amsterdamse Bos

Dat het Amsterdamse Bos in de jaren dertig door werklozen is aangelegd, is bij veel mensen bekend. Minder bekend is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen. Hun tragische geschiedenis wordt in deze tentoonstelling uitgebreid belicht.

De tentoonstelling kwam tot stand in het kader van 75 jaar bevrijding (2020), op initiatief van het Amsterdamse Bos in samenwerking met onderzoeker Lion Tokkie, het Joods Cultureel Kwartier, het Stadsarchief Amsterdam en Stichting De Terugkeer. De expositie, die is gemaakt in het kader van 75 jaar bevrijding (2020), was vorig jaar te zien in de Boswinkel in het Amsterdamse Bos. Door de Covid-maatregelen kon deze echter maar beperkt worden bezocht. Vandaar dat de tentoonstelling nu een nieuwe kans krijgt.

Arbeiders in het Amsterdamse Bos. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Uit de schaduw

In en rond Amsterdam bevonden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen voor joodse mannen, die daar verplicht moesten werken, nadat anti-Joodse maatregelen hen van hun bestaansmiddelen hadden beroofd. Vier van die werkkampen lagen in het Amsterdamse Bos en één kamp bevond zich op Schiphol-Oost. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen Auswitz en Sobibor, in het door Nazi-Duitsland bezette Polen.

De tentoonstelling, die van 24 maart tot 4 juni in het Stadsarchief is te zien en gratis toegankelijk is,  belicht deze weinig bekende schaduwzijde van de geschiedenis van het Amsterdamse Bos, aan de hand van persoonlijke getuigenissen van nabestaanden, die hun verhaal vaak voor het eerst vertellen. Er zijn ook foto’s en film, objecten en documenten te zien.

Bij de tentoonstelling

Bij de expositie hoort ook een audiotour, die langs locaties in het Amsterdamse Bos voert waar de joodse mannen hebben gewerkt. Onderweg zijn persoonlijke verhalen en achtergronden te beluisteren. De podcast heeft als titel ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos’ en is te downloaden van Spotify en Apple Podcasts.

Er is ook een wandelboekje beschikbaar met de titel ‘Themaroutes Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos’. Het bevat verschillende themaroutes in het Amsterdamse Bos met informatie en foto’s uit de tentoonstelling, kaarten, en verwijzingen voor wie meer wil weten over de werkkampen. De routes voeren de bezoeker ook langs het speciaal ontworpen kunstwerk ‘Zitplastiek voor herinnering’. Het wandelboekje is verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel in het Stadsarchief.

Educatie

Voor het voortgezet onderwijs is er een educatief programma, meer informatie en downloads staan op Geschiedenislokaal Amsterdam 

De tentoonstelling is van 24 maart tot 4 juni in de hal van het Stadsarchief Amsterdam te zien en is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op de website van het Stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 24/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.