Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

‘Amsterdam, dag en nacht’ in het Grachtenmuseum

Op 2 maart 2023 presenteert het Grachtenmuseum een tentoonstelling met werk van Arie Schippers in samenwerking met Stichting Tim Killiam. De jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers gekozen als winnaar van de allereerste editie van de prijs.

Arie Schippers (1952)

Zijn opleiding genoot Schippers aan de Rotterdamse Academie en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1977 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst en in 2016 werd de Sacha Tanja Penning aan hem toegekend. Daarnaast is hij werkzaam als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom (2012), het monument voor Nelson Mandela in Den Haag. De 34 Amsterdamse stadsgezichten die te zien zijn in deze tentoonstelling, zijn grotendeels gemaakt in de periode 1994-2006. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Schippers ook enkele nieuwe werken gemaakt.

Jarenlang trok Arie Schippers met zijn busje door Amsterdam en schilderde hij honderden stadgezichten, de meeste in de buitenwijken en aan de randen van de stad, een paar in het centrum. ‘Het centrum is van Breitner’ zegt hij zelf. ‘En je kunt je busje niet in het centrum neerzetten waar je wil. Schippers bezit van nature een genereus oog. Hij schildert alles wat hij ziet: een invalidekarretje, containers, logo’s op gebouwen, vrachtwagens die vreemd parkeergedrag vertonen, glasbakken, bushokjes en billboardreclames van auto’s zo groot als de geparkeerde auto’s ernaast; het mag er allemaal zijn.

‘We zijn zeer verheugd dat we 40 van zijn beste werken in een overzichtstentoonstelling kunnen laten zien. Zijn werken zijn allemaal typisch Amsterdams, maar dan juist niet van de iconische en wereldberoemde gebouwen, maar juist ook van de rafelrandjes van de stad. Het zal straks een prachtig contrast geven in de klassieke stijlkamers in ons museum.’ – Martijn Bosch, Directeur Grachtenmuseum

Arie Schippers, GG, 1999 -LR.

Tim Killiam Prijs

De Tim Killiam Prijs is een initiatief van Stichting Tim Killiam, de stichting die de nalatenschap beheert van architect, tekenaar en fotograaf Tim Killiam (1947-2014). Killiam was o.a. bedenker en uitgever van de Amsterdamse Grachtengids. De Tim Killiam Prijs is bedoeld voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van de stad Amsterdam. De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers geselecteerd als winnaar van de allereerste editie van de prijs.

Arie Schippers, Kriterion, 2022 – LR.

Grachtenmuseum

De tentoonstelling is te zien van 2 maart t/m 4 juni 2023 in het Grachtenmuseum. Het Grachtenmuseum brengt de geschiedenis van Amsterdam en de grachtengordel tot leven en geeft daarmee inzicht in de identiteit van de stad. Het museum daagt bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen. Het verhaal van de Amsterdamse grachten wordt op een toegankelijke, tot de verbeelding sprekende en belevingsgerichte manier verteld waarbij relaties worden gelegd tussen het verleden, heden en toekomst.

Arie-Schippers, Kattenburgerplein in tegenlicht, 1998-LR.

Bron: Grachtenmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 02/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.