Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tekeningen Henk Tol langer te zien

De interesse in de pentekeningen en gouaches van Henk Tol in Museum In ’t Houten Huis is groot. Reden genoeg om het publiek de mogelijkheid te bieden de komende zondagmiddagen nog te genieten van het herkenbare werk in het polderlandschap rond de Schermer, Beemster en de Eilandspolder.

Henk Tol (1931 – 1987) had zijn werkkamer/atelier in Middenbeemster in de schaduw van het museum Betje Wolff. Hij werd geïnspireerd door het cultureel erfgoed. Rond zijn tekentafel stond een verzameling aan voorwerpen ‘model’.

1634 Het droogmalen van de Schermer – Tekening Henk Tol, via Museum In ’t Houten Huis.

Waterschapswereld

Henk zijn ogen gingen tollend rond in het polderlandschap; Beemster, Schermer, Eilandspolder, met de molens, het water, de dijken en de bijhorende flora en fauna. Maar ook buiten de eigen regio tot Zaanstreek en West-Friesland. Veel contacten had Henk in de waterschapswereld, daardoor ook opdrachten om (historische)boekwerken te illustreren. De tentoonstelling toont de bezoeker een greep uit de vele illustraties.

Was getekend

‘Was getekend’ is nog tot en met 31 maart te bezoeken. De tentoonstelling, die is samengesteld met de vrouw van Henk, Riet Tol, toont de bezoeker een greep uit de vele illustraties. Hierbij is gezocht naar een combinatie van de originele prenten mét de boekwerken. Als geen ander weet Henk Tol (1931 – 1987) de sfeer van het landschap met de molens, het water, de dijken treffend weer te geven.

De Molengang, tekening: Henk Tol, via Museum In ’t Houten Huis.

Museum In ’t Houten Huis (Museum voor Schermereiland) is t/m 14 april te bezoeken op zondagen van 13.00-17.00 uur. Kijk voor de openingstijden ná 14 april op de website van het museum.

Publicatiedatum: 24/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.