Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pieter van Loon, in het hart van de 19e eeuw

Dit voorjaar presenteert Museum Van Loon de werken van allestekenaar Pieter van Loon (1801-1873).

Terwijl de 19 e eeuw zich in rap tempo ontpopte als een tijdperk van grote veranderingen op economisch, staatkundig en sociaal opzicht, trok jonkheer Pieter van Loon door Europa met schetsboek en pen. Mensen, gebouwen, alledaagse straattaferelen en technische ontwikkelingen: niets ontsnapte aan zijn blik.

Pieter van Loon, In het Louvre, 1840. Collectie Museum Van Loon, Amsterdam.

Verse selectie

In het koetshuis wordt een kaleidoscopisch overzicht gegeven van meer dan 100 tekeningen uit de uitgebreide collectie van Museum Van Loon. Het kwetsbare werk, dat hij voornamelijk tussen 1840 en 1870 maakte, wordt slechts sporadisch tentoongesteld. Om zoveel mogelijk tekeningen te kunnen tonen aan het publiek, wordt iedere twee weken de tentoonstelling daarom vernieuwd met een verse selectie van tekeningen uit de nog complete schetsboeken waarmee Pieter ooit door Europa trok. De tentoonstelling geeft hiermee een prachtige en persoonlijke inkijk in het hart van de 19 e eeuw.

Verwondering in schetsen

Pieter van Loon was telg van de welvarende familie Van Loon en was als zodanig in de positie om reizen te maken en nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. Na een studie in Delft en een baan bij Rijkswaterstaat als ingenieur besloot Pieter in 1840 om zich volledig toe te leggen op het kunstenaarschap. Van Loon lijkt alles wat hij zag te hebben vastgelegd. Dit resulteerde in duizenden tekeningen, van snelle schetsen tot zeer gedetailleerd werk. De veelzijdige tekeningen tonen de verwondering van Van Loon over deze eeuw van veranderingen. Pieter van Loon tekende vaak onderweg in albums, die gevuld zijn met tekeningen variërend van snelle schetsen tot uitgewerkte registraties van wat op Pieter zijn pad kwam. Om de grote variatie aan tekeningen en onderwerpen te tonen, wordt de tentoonstelling iedere twee weken ververst met nieuwe tekeningen uit deze albums. Op de ‘oneven’ maandagen worden de bladzijdes in de rijk geïllustreerde albums omgeslagen en zijn bezoekers van harte welkom om terug te komen.

Pieter van Loon, Portret van Joost baron Taets van Amerongen van Natewis.

@jonkheerpietervanloon

Net als de vloggers van vandaag de dag, legde Pieter alles wat hij deed vast. Daarom daagt Pieter van Loon bezoekers uit om ook hun potlood en papier of camera te pakken en een tekening, foto of vlog in te zenden. Via de Instagram pagina van Pieter van Loon (@jonkheerpietervanloon) zullen de wedstrijdthema’s bekend gemaakt worden en de winnaars gekozen worden. Teken wat je ziet, fotografeer waar je van houdt of maak een vlog waarover jij je verwondert.

Tijdens de tentoonstellingsperiode organiseert Museum Van Loon tekenworkshops voor volwassenen en kinderen. Altijd al eens op straat willen tekenen, een kinderboek illustreren of juist een model willen natekenen? Dit voorjaar vormen de tekeningen van Pieter van Loon de inspiratiebron voor tekenlessen door verschillende leermeesters. Ook deze tekeningen mogen worden ingezonden voor Pieters tekenwedstrijd!

Museum Van Loon

Keizersgracht 672, 1017 ET Amsterdam
www.museumvanloon.nl

Museum Van Loon is zeven dagen per week geopend tussen 10 en 17 uur.
In 2018 ontving het museum de miljoenste bezoeker.

Publicatiedatum: 19/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.