Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Die Port van Cleve in Stadsarchief Amsterdam

Van bierbrouwerij, naar bierhuis, naar eethuis en hotel: Die Port van Cleve heeft heel wat ontwikkelingen meegemaakt in ruim vier eeuwen. Sinds kort is het archief van dit hotel te vinden in de Archiefbank van Stadsarchief Amsterdam.

De geschiedenis van het hotel ‘Port van Cleve’ begint al in 1592 toen het nog een brouwerij was. De naam dankt het hotel aan de gevelsteen ‘Huys te Kleef’, dat onderdeel uitmaakte van het gebouwencomplex van de brouwerij ‘De Hooiberg’. Het archief van het hotel is onlangs geïnventariseerd en toegevoegd aan de Archiefbank van Stadsarchief Amsterdam.

De Hooiberg

In 1863 werd het complex gekocht door Gerard Adriaan Heineken. Als gevolg van de demping van de Nieuwezijds Achterburgwal in Spuistraat, verhuisde Heineken zijn brouwerij naar de Stadhouderskade in Amsterdam. Aan de Spuistraat bleef alleen een bottelarij in bedrijf. Voor de gebouwen aan de Nieuwezijds Voorburgwal sloot Heineken in 1868 een contract met de gebroeders G.J. en M.J. Hulscher om deze om te bouwen tot een bierhuis, genaamd ‘bierbrouwerij De Hooiberg’.

Reclamekaart van restaurant Port van Cleve, circa 1920

De Blauwe Parade

In 1874 werd de bierbrouwerij uitgebreid met een eethuis. Daarmee deden de genummerde biefstukken hun intrede. In 1888 werd de bodega ‘De blauwe parade’ geopend. In 1903 werd het bierhuis officieel omgezet in de N.V. ‘Bierhuis Die Port van Cleve v.h. Gebrs. Hulscher’. In 1958 werd een aanvang gemaakt met de exploitatie van een hotel. In 1961 werd het  ‘Hotel-Restaurant N.V. Die Port van Cleve v.h.  Gebrs. Hulscher’. In 1996 werd Hotel Die Port van Cleve gekocht door de huidige eigenaren, de aandeelhouders van Aeon Plaza Hotels.

Ontwerptekening met aanzicht van de voorgevel, 1890

Het archief bevat onder andere foto’s en dia’s van het in- en exterieur van het hotel en diverse feestelijke gebeurtenissen die een aardige inkijk geven in het reilen en zeilen van ‘Die Port van Cleve’.

Tekst en Beeld: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 25/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.