Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stralende opening Villa Duinlust

Onder grote belangstelling is op 29 juni in de stralende zon de onlangs gerestaureerde Villa Duinlust in Bennebroek geopend. Het monumentale pand uit 1895 dat Stadsherstel Amsterdam in 2020 kon overnemen van de vorige eigenaar PréWonen, was toe aan een flinke opknapbeurt. Het is de afgelopen maanden van top tot teen nagekeken en hersteld, en kan nu weer jaren vooruit. Onder begeleiding van huurder De Heeren van Zorg zullen hier negen jongvolwassenen met autisme een tijdelijk thuis vinden.

Op deze zonnige woensdagmiddag werd de voormalige woning van de rector van het St. Luciaklooster feestelijk geopend. Na de eerste sprekers namens eigenaar Stadsherstel: projectleider Willem van Iterson en adjunct-directeur Michiel van der Burght, was het woord aan Nico Heijink, de locoburgemeester van de gemeente Bloemendaal en zelf inwoner van Bennebroek.

De heer Heijink benadrukte hoe blij de gemeente is met dit project: “Dat dit erfgoed, een gemeentelijk monument, behouden blijft èn een mooie nieuwe sociale bestemming krijgt, zeg nu zelf: wat willen we nog meer?!”. Tenslotte sprak Aristoteles Noutsis, directeur Zorg en Netwerk bij De Heeren van Zorg, waarna de drie heren het pand officieel openden met het doorknippen van een lint.

Duinlust aan de Schoollaan 72 in Bloemendaal. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

We dachten: dat gaat tegen de vlakte

Hierna konden de aanwezigen zelf een kijkje nemen in het pand. Er waren toekomstige bewoners en ook opvallend veel buurtgenoten. Bij hen overheerste de opluchting. Zij hadden het verval de afgelopen jaren gadegeslagen en vreesden dat de villa ruimte zou moeten maken voor nieuwbouw: “We dachten: dat gaat tegen de vlakte”. Natuurlijk waren zij nu ook erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. De reacties waren zeer enthousiast, de gerestaureerde villa is dan ook een plaatje geworden met moderne vormgeving zoals de belettering van de verschillende appartementen, gecombineerd met de prachtige oorspronkelijke details, zoals het jugendstil plafondornament en de karakteristieke glas-in-lood bovenlichten, aan de restauratie waarvan de Vereniging Vrienden van Stadsherstel heeft bijgedragen.

Binnenkort worden de nieuwe bewoners verwelkomd en begint de villa aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan.

Het doorknippen van het lintje. Vlnr Michiel vd Burght Nico Heijink Aristoteles Noutsis. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Lees meer over de geschiedenis en de restauratie van Villa Duinlust op de website van Stadsherstel Amsterdam. Schrijf u in voor de nieuwsbrief #OmDeDagEenMonument en ontvang om de dag een bijzonder monumentenverhaal in uw mailbox.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 10/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.