Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herdenkingsjaar Enkhuizen 1572-2022

Dit jaar herdenken we samen met zo'n 40 andere gemeenten de ‘Geboorte van Nederland’. In 1572, nu dus 450 jaar geleden, kwam Nederland in opstand tegen het Spaanse gezag. Een keerpunt in de Vaderlandse geschiedenis. Elke stad speelde hierin zijn eigen rol. Zo koos Enkhuizen op 21 mei 1572 als eerste van de Noordelijke Nederlanden voor De Prins van Oranje en bevrijdde de stad zich zonder bloedvergieten van de Spaanse overheersers.

450 jaar op zoek

De jaren 1572 en daarna markeren het begin van een zoektocht naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. De thema’s van toen zijn de thema’s van nu. Ze vormen een rode draad bij de festiviteiten in dit herdenkingsjaar. Van Brielle tot Doesburg en van Steenwijk tot Kerkrade… In heel Nederland worden de gebeurtenissen en thema’s uit 1572 herdacht en geactualiseerd met tal van bijzondere exposities, rondleidingen, lezingen, creatieve wedstrijden en stadswandelingen. Zo houden we de geschiedenis levend en blijven we ons hopelijk beseffen dat we onze vrijheid moeten koesteren en beschermen. Want alleen dan zijn wij de stad die de Enkhuizers van toen voor ogen hadden. Een hechte gemeenschap waar mensen in vrijheid kunnen leven, waar mensen de vrijheid hebben om zichzelf te zijn.

Westerkerk Enkhuizen. Foto: Stichting Marketing Enkhuizen.

Tentoonstellingen Westerkerk

We zijn er trots op dat onze stad zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij de geboorte van Nederland. Dat willen we laten zien en dat gaan we vieren! Met een gevarieerd programma met grootse en kleinere activiteiten. Zo is deze zomer de Westerkerk opengesteld en kun je er verschillende tentoonstellingen bewonderen. “Het Enkhuizer Portret” bijvoorbeeld. Een bonte verzameling van bijna 100 historisch zelfportretten anno 1572, gemaakt door creatievelingen uit Enkhuizen en omstreken. Ook de tentoonstelling “Van Sint Gommaruskerk naar Westerkerk”, de landelijke 1572-tentoonstelling en een unieke 1572-creatie van het Westfries Archief kun je van 1 juli tot en met 10 september bewonderen in de Westerkerk van Enkhuizen.

Herdenkingsjaar Enkhuizen 1572 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen. Wil je meer weten over het herdenkingsjaar en alle festiviteiten? Kijk dan op www.Enkhuizen1572.nl

Het Portret van Enkhuizen. Foto: Stichting Marketing Enkhuizen.

Bron: Stichting Marketing Enkhuizen – VVV Enkhuizen

Publicatiedatum: 11/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.