Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

StolpAward voor Jan de Groot

Tijdens het jaarlijkse Stolpenoogstfeest is op 4 oktober 2019 de StolpAward 35 uitgereikt aan Jan de Groot uit Midden-Beemster, vanwege zijn verdiensten voor de Stolpboerderijen.

De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) reikt jaarlijks de StolpAward uit aan iemand die zich met bijzonder veel energie heeft ingezet voor de bewustwording rondom stolpen en het behoud ervan. Jan de Groot was een bron van kennis over stolpen en stolpbewoners en onder andere betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch Museum Westerhem.

De motivatie achter deze Stolp Award formuleert de Boerderijenstichting als volgt: ‘Jan de Groot kwam als vertegenwoordiger voor kassenbouwer in heel Noord-Holland bij boeren over de vloer. Hij kent als geen ander het boerenbestaan in Noord-Holland boven het IJ, en heeft een brede kennis van en interesse in: mensen, stolpen, agrarische geschiedenis die zich niet beperkt tot De Beemster; “zijn” polder.

Jan de Groot wint StolpAward. © Kenneth Stamp.

Was bestuurslid van Museum Betje Wolf, Historisch genootschap Beemster en betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch museum Westerhem. Jan fungeert als historisch -, genealogisch –  en stolpenkundig geweten van BSHN. Hij was gedurende tien jaren het brein achter de jaarlijkse stolpenexcursies, opende deuren voor de organisatie daarvan, wist mensen te overtuigen van het belang daarvan en waarborgde ook en passant de diversiteit aan stolpen binnen één excursie.

Hij was de stille kracht achter talloze interventies die niet als zodanig ervaren werden en was vanaf de start van BSNH een ambassadeur voor de Noord-Hollandse stolp en haar bewoners. En niet te vergeten: Jan de Groot is een vat vol kennis en vooral een aimabel mens, met een groot hart voor mensen en stolpen – in die volgorde.’

Tekst: Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp

Publicatiedatum: 07/10/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.