Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie over stijgende zeespiegel

Wat voor impact heeft de stijgende zeespiegel, dat is het thema van de nieuwe tentoonstelling Rijzend Water in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

Fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen bezocht veel landen om de onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel in beeld te brengen. Hij reisde daarvoor naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, Marshall Islands, Fiji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk.

Ook in Nederland maakte hij foto’s. Zo fotografeerde hij de gevolgen van de zware noordoosterstorm, die 8 januari 2019 plaatsvond op Terschelling. Gecombineerd met springtij liepen delen van het eiland onder water. Volgens Van Lohuizen is dat een gevolg van de klimaatcrisis en kunnen we dit soort overstromingen vaker verwachten.

Bangladesh, 2011. Door Kadir van Lohuizen.

Op zijn vele reizen sprak de fotograaf en filmmaker zowel met beleidsmakers als met gewone mensen om de gevolgen van de klimaatcrisis inzichtelijk te maken.

Tegelijkertijd gaat in het Scheepvaartmuseum een tentoonstelling van start, Strijd om het IJs, over 400 jaar Nederlandse aanwezigheid op de Noordpool. Ook hier maakte Van Lohuizen opnamen, samen met collega Yuri Kozyrev, die op de tentoonstelling worden getoond.

De expositie duurt tot en met 10 mei 2020. Zie ook: www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 08/10/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.