Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stoep onder de loep

Je loopt er zo aan voorbij, maar de mooiste wilde plantjes vind je gewoon op de stoep. Ontdek in het Zaans Museum door de ogen van de kunstenaars van de beroemde Verkade-albums en van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN) hoe mooi stoepplantjes kunnen zijn.

De natuur dichtbij huis ontdekken, past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums. Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. Én leerde ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen. Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes heeft de VBKN aquarellen gemaakt van stoepplantjes. In het museum worden deze naast de originele aquarellen uit de Verkade-albums gepresenteerd. Net als op de stoep wisselen de plantjes in de vitrines met de seizoenen mee.

Stoep onder de loep is een samenwerking tussen het Zaans Museum, de Hortus botanicus Leiden en de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Samen willen we meer waardering kweken voor wilde planten die tussen de stoeptegels groeien.

Lees hier meer over de albums van Verkade.

De tentoonstelling is te zien t/m 31 december 2023.

Lezing ‘De stoepplantjes van Thijsse’

Maxime Boersma en Hanneke Jelles van de Hortus Botanicus in Leiden vertellen u hoe geweldig het is om oog te krijgen voor het moois op je eigen stoep.

Wanneer: 21 mei 2023, inloop om 10.45 uur, lezing 11 – 12 uur
Locatie: Verkadezaal, Zaans Museum
Spreker: Hanneke Jelles (Hortus botanicus Leiden)
Kosten: Gratis!

Botanische werkplaats

Op zondag 28 en maandag 29 mei kun je naar de kunstenaar komen kijken maar ga vooral ook zelf aan de slag in onze Botanische werkplaats. Hier kan je bloempapier maken! Volgens een eeuwenoud ambachtelijk Zaans recept mix je papierpulp met wilde bloemzaadjes en schep je een nieuw vel papier. Je maakt recyclepapier waarvan bloemetjes groeien als je het in je tuin legt en water geeft.

Wanneer: Zondag 28, maandag 29 mei en 25 juni, 11 tot 15 uur
Voor wie: Jong en oud!
Waar: De Botanische Werkplaats, Zaans Museum
Kosten: Familieactiviteit €3 en de entree naar het Zaans Museum.

Kijk hier voor meer informatie

Kunstenaar aan het werk

Zondag 28 mei – Botanisch Schetsen
Kom kijken naar de pracht van Stoepplantjes terwijl Hanneke Jelles (Hortus Botanicus Leiden) ze vastlegt op papier! Tijdens deze demonstratie kan je live meekijken naar de schetsen die zij maakt van de stoepplantjes die voor je deur groeien.

Maandag 29 mei  – Botanisch aquarelleren
Op tweede Pinksterdag is Marianne van der Stee te gast in de Botanische werkplaats van het Zaans Museum. Zij zal tijdens de live demonstratie gaan aquarelleren met stoepplantjes. Kijk live mee naar hoe haar kunst tot leven komt!

De demonstraties van kunstenaars Hanneke Jelles en Marianne van der Stee zijn gratis doorlopend de bezoeken tussen 11 en 15 uur.

 

Bron: Zaans Museum

Publicatiedatum: 19/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.