Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stadsarchief opent 1 juni met drie tentoonstellingen

Op 1 juni opent het Amsterdamse Stadsarchief haar deuren weer voor publiek. De tentoonstellingen, de Schatkamer, het Informatiecentrum en de Studiezaal zijn vanaf die datum open op de gebruikelijke openingstijden. De bezoeker heeft de keuze uit maar liefst drie tentoonstellingen.

De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 Amsterdam

Bij deze razzia’s werden 80 jaar geleden bijna 400 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd. 388 van hen werden vermoord, slechts twee mannen hebben het overleefd. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking. Dankzij onderzoek van historica en gastconservator Wally de Lang worden in de hal van het Stadsarchief alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten. Op de website van het Stadsarchief worden 389 korte biografieën gepubliceerd.

Het namenmonument is te zien t/m 20 juni. Gratis en vrij toegankelijk.

Razzia in Amsterdam, 22 februari 1941. Foto: NIOD / Collectie Jon van der Maas.

Breitner, Israels en tijdgenoten

Rond 1900 maakt Amsterdam een snelle groei door. De bedrijvigheid trekt kunstenaars aan zoals George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Piet Mondriaan en Leo Gestel. Samen met werken van veel andere kunstenaars krijgen we een prachtig beeld van de stad die met nieuw elan de moderne tijd omarmt. De tentoonstelling brengt eenmalig zelden getoonde topstukken samen uit o.m. Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Frans Hals Museum en Centraal Museum.

De tentoonstelling is te zien t/m 11 juli. Voor een bezoek aan Breitner, Israels en tijdgenoten dient de bezoeker te reserveren. Meer informatie is te vinden via Contact en Bereikbaarheid.

Leo Gestel, ,

Bewaard voor de Stad

Jaarlijks ontvangt het Stadsarchief honderden schenkingen: een schat aan foto’s, films, drukwerk, familiepapieren en bedrijfsarchieven met Amsterdam als gemeenschappelijk thema. Daaronder unieke giften zoals het persoonlijke archief van majoor Bosschardt, een oorkonde uit 1423 en onbekend filmmateriaal van de Telegraafrellen in 1966. Historische documenten die vaak generaties lang in familiekring werden bewaard en nu zijn opgenomen in het geheugen van de stad. In de Schatkamertentoonstelling Bewaard voor de Stad is een keuze uit de schenkingen uit de jaren 2019-2020 te zien.

De tentoonstelling is te zien t/m 5 september. Gratis en vrij toegankelijk.

Majoor Bosshardt in taverne De Silveren spiegel, 1960. Foto: Particam Press / Maria Austria Instituut.

In het gebouw van het Stadsarchief is het dragen van een mondkapje verplicht en dienen de bezoekers 1,5 meter afstand te houden. Kijk voor aanvullende informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Stadsarchief.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 01/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.