Oproep aan nabestaanden Britse oorlogsgraven

Op de Noorderbegraafplaats in Hilversum liggen zestien Britse militairen van de Polar Bear Divisie begraven, die in 1945 omgekomen zijn tijdens de ontwapening van Duitse troepen bij Paleis Soestdijk. Het Faces to Graves project wil in contact komen met nabestaanden van de soldaten.

Book 2 min

Op vrijdag 7 mei verzamelden zo’n vijftien toeschouwers zich op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Onder hen bevonden zich wethouders Arno Scheepers en Annette Wolthers, pastoor Jules Dresmé en de president van het Royal Canadian Legion, Martin Reelick. Bij een rij witte oorlogsgraven herdachten zij de Polar Bears, Britse soldaten die onderdeel waren van het Canadese leger. ‘Kameraden’, in de woorden van Reelick. Vorig jaar was hij eveneens bij deze herdenking, die toen voor het eerst gehouden werd.

De teraardebestelling van de Britse militairen. Archief Meindert Tepper.

Enorme explosie

Historicus Pieter Hoogenraad vertelde op de begraafplaats het verhaal van wat zich op die noodlottige 10 mei 1945 afspeelde op een weiland naast paleis Soestdijk. De oorlog was voorbij en de Duitsers moesten afstand doen van hun wapens. Maar op 10 mei, als aan het einde van de middag een trekker met oorlogstuig arriveert, gaat het helemaal mis: “Een paar Duitsers laadden de spullen uit en gooiden die onder toezicht van Britse militairen op een hoop. Opeens klonk het geluid van een zware explosie. Een antitankmijn was geëxplodeerd te midden van de andere munitie. De ontploffing sloeg een krater in het weiland. Verschillende ruiten in de omgeving sprongen.”

Het gevolg was dat dertien soldaten van het Leicestershire Regiment die in de buurt stonden, op slag dood waren. Zes anderen raakten zwaar gewond. Ook kwamen er ten minste twee Duitse soldaten om. “De ravage was enorm. De verslagenheid onder de mannen van het mortierpeloton, die nadat de oorlog voorbij was nog zo veel strijdmakkers verloren, was groot.”

De stoffelijke resten van de dertien Britten werden twee dagen later onder grote publieke belangstelling vanuit de Geraniumschool in een plechtige stoet overgebracht naar de Noorderbegraafplaats en daar begraven. Later werden naast hen nog drie andere militairen van de Polar Bear Divisie begraven. Een van hen overleed als gevolg van een auto-ongeluk, toen zijn wagen plotseling moest stoppen voor een overstekend kind. Van beide anderen is helaas niet bekend hoe zij om het leven zijn gekomen.

De Polar Bears krijgen een gezicht. Archief Meindert Tepper.

Faces to Graves

Meindert Tepper is sinds november 2019 bezig met een zoektocht naar de gezichten van de omgekomen soldaten. Van negen soldaten heeft hij al een foto kunnen achterhalen, maar van de overige zeven nog niet. Op het prikbord van de Noorderbegraafplaats hangt in de vitrinekast een oproep aan mensen om zich bij hem te melden met informatie over de volgende soldaten:

ATKIN, THOMAS VINCENT HAIG
FISHER, JACK
HYDE, ROBERT HENRY CLEMENT
LANGLEY, VERNON GEORGE
SPENCER, ALBERT
THOMPSON, GEORGE VALENTINE
WALLEY, ROY JAMES

Nabestaanden worden dringend verzocht contact op te nemen met Tepper. Dat kan via het e-mailadres m.e.tepper@gmail.com of het telefoonnummer +31 (0)6 53 77 87 76. Zo blijft de herinnering aan de Polar Bears levend. ‘Opdat wij niet vergeten en zij niet vergeten worden’.

Bron: Groenegraf

Publicatiedatum: 31/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN