Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen
Ellsworth Kelly (Newburgh 1923 – 2015 Spencertown) vond inspiratie in ‘dingen die hij zag’. Die waarnemingen bracht hij terug tot de essentie en transformeerde hij tot eenvoudige, scherpe vlakken en vormen. De tentoonstelling laat zijn benaderingen van vrije vormen zien. Zo verwijst de liggende sculptuur Curve I (1973) naar een platgetrapt kartonnen bekertje en refereert een aantal beelden aan een totem. Het contrastrijke geel-blauwe stalen beeld (Yellow Blue, 1968) staat in direct verband met zijn samengestelde paneelschilderijen.
Ellsworth Kelly maakte nauwelijks onderscheid tussen schilder- en beeldhouwkunst, bij beide ligt het accent op de vorm. ‘In beeldhouwkunst is het werk zelf de vorm en de achtergrond de ruimte erom heen’, zei hij zelf. Door de vorm, maar ook door kleurstelling en materiaalkeuze, tekenen zijn werken zich in heldere lijnen af tegen hun omgeving. Kelly’s kleurgebruik is intens en contrastrijk, maar ook in brons, cortenstaal of hout vormen zijn beelden heldere visuele statements. De tentoonstelling geeft een representatief beeld van het sculpturale oeuvre van de kunstenaar vanaf het begin van de jaren ‘60 tot kort voor zijn overlijden.
Ellsworth Kelly
Ellsworth Kelly wordt beschouwd als een van de belangrijkste abstract werkende kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn dienst in het Ghost Army in de Tweede Wereldoorlog volgt Kelly een beeldende kunstopleiding in Boston en later in Parijs. Hij verblijft er zes jaar en brengt in zijn laatste jaren ook meerdere bezoeken aan Nederland.
Na zijn terugkeer naar de VS in 1954 duurt het enkele jaren voordat hij als kunstenaar wordt opgenomen in de New Yorkse kunstwereld. Vanaf 1957 verwerven gerenommeerde musea als het Whitney Museum of American Art in New York zijn werk en in 1973 is zijn eerste retrospectieve tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. In Nederland is Ellsworth Kelly onder meer vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller Müller Museum in Otterlo.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus: Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen in het Nederlands/Engels, geschreven door Alfred Pacquement en met een bijdrage van Carel Blotkamp, emeritus-hoogleraar moderne kunstgeschiedenis bij de Vrije Universiteit Amsterdam, over de relatie van Ellsworth Kelly met Nederland. Vanaf medio juni verkrijgbaar in de webshop en in de Rijksmuseum winkel. Prijs: € 15,-
Podcast en rondleiding
Wat maakt het werk van Ellsworth Kelly zo fascinerend? En welke band had de Amerikaan Kelly met Europa en Nederland in het bijzonder? Experts Carel Blotkamp en Ludo van Halem praten erover met Janine Abbring in de podcastserie In het Rijksmuseum. De bonusaflevering is vanaf half juni te beluisteren via de bekende podcastapps.
Er zijn vanaf 18 juni ook rondleidingen over de tentoonstelling Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen. De rondleiding is te boeken vanaf 4 juni en is voor groepen van 4 personen.
Beelden in de Rijksmuseumtuinen
Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is onderdeel van een reeks beeldententoonstellingen in de museumtuinen die worden samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Nationale Museum van Moderne Kunst, Centre Pompidou in Parijs. Eerder waren in deze reeks Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018) en Louise Bourgeois (2019) te zien.
De tentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen is gratis toegankelijk en gaat open zodra de musea in Nederland weer opengaan. De tentoonstelling blijft t/m 24 oktober 2021 te zien. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Rijksmuseum.
Bron: Rijksmuseum Amsterdam
Publicatiedatum: 02/06/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.