Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Spiegelkamer Oude Kerk weer open voor publiek

Op 14 februari, de dag van de liefde, ging na uitgebreide restauratie van het historische behang de Spiegelkamer in de Oude Kerk te Amsterdam weer open voor publiek. De stijlkamer, aanvankelijk sacristie, was lang de plek waar de ‘commissarissen van huwelijkse zaken’ kantoor hielden.

De liefde werd er bezegeld door een handtekening en een contract. Tot de beroemdste in de Spiegelkamer ondertekende documenten behoort de ondertrouwakte van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh (10 juni 1634).

Veelkleurig achttiende-eeuws schilderij

Wie in de Spiegelkamer staat, bevindt zich in een veelkleurig achttiende-eeuws schilderij. Bloemen en lieflijke vogels worden met elkaar verbonden door speels geschilderde groene ranken op een lichtblauwe achtergrond. In een aantal bloemen is het hart, of de hele bloem voorzien van goud- of zilvermetaal. De bloemen zijn grotendeels realistisch en natuurgetrouw geschilderd.

De Spiegelkamer in de Oude Kerk na restauratie. Foto: René Gerritsen.

Restauratie

De inmiddels afgeronde restauratie is gebaseerd op onderzoek door Oude Kerk-restauratie-architect Ben Massop, Ruth Jongsma (Bureau voor Kleuronderzoek en Restauratie) en Astrid van den Berg (schilderijenrestauratie), met adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Dienst Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.

De opknapbeurt is mede tot stand gekomen door ruimhartige steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Dienst Monumenten en Archeologie gemeente Amsterdam, de Gravin van Bylandt Stichting, de VriendenLoterij, Diorapthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.

Bezoekersinformatie

De Oude Kerk is dagelijks open van 10.00 – 18.00 uur, op zondag van 13.00 – 17.30 uur. De Museumkaart is geldig. Kijk voor meer informatie op de website van de Oude Kerk.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 20/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.