Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kijk mee over de schouders van Rembrandt

Museum Rembrandthuis opent na een ingrijpende verbouwing met de tentoonstelling Tekenkunst, die van 18 maart t/m 11 juni 2023 te zien is. 74 tekeningen van Rembrandt, Bol, Maes en anderen. The Peck Collection, Ackland Art Museum (USA). Kijk mee over de schouders van Rembrandt en zijn tijdgenoten!

De 17de-eeuwse, Hollandse tekeningen in deze tentoonstelling zijn bijeengebracht door het verzamelaarsechtpaar Dr. Sheldon Peck en Dr. Leena Peck. In 2016 gaven zij hun weergaloze collectie aan het Ackland Art Museum in de Verenigde Staten. De kunstwerken behoren door hun kwaliteit en schoonheid tot de absolute wereldtop. Deze collectie is voor het eerst in Europa te zien, op de plek waar Rembrandt zelf zijn tekeningen maakte.

Kijk mee over de schouder van de kunstenaar

Je komt haast niet dichter bij een kunstenaar dan door zijn tekeningen. Anders dan schilderijen en etsen, vertellen tekeningen namelijk nóg meer over de werkwijze. Tekeningen geven de mogelijkheid om de hand van de kunstenaar te volgen langs de tekenlijnen – of het nu gaat om een snelle schets of om een nauwkeurig uitgewerkt kunstwerk. In de tijd van Rembrandt werkten kunstenaars ‘nae het leven’ en gaven ze weer wat ze zagen: de natuur, de stad, de mensen. De tentoonstelling Tekenkunst in Museum Rembrandthuis brengt de tekenpraktijk van Rembrandt en zijn tijdgenoten in beeld in zeven thema’s: ‘Oefenen in het atelier’, ‘Ideeën uitwerken’, ‘Motieven verzamelen’, ‘Kunst maken’, ‘Plaatsen tijdens wandelingen vastleggen’, ‘Observaties vastleggen’ en ‘Herinneringen aan verre reizen vastleggen’. Samen beantwoorden zij de centrale vraag: ‘Waarom maakte een 17de-eeuwse kunstenaar tekeningen?’

Rembrandt (1606-1669), Studie van een vrouw en kinderen, ca. 1640 The Peck Collection.

Amerikaanse voorliefde voor 17de-eeuwse Nederlandse kunst

Het verzamelaarsechtpaar Peck legde de afgelopen decennia een topcollectie tekeningen aan van 17de-eeuwse meesters. Daarmee staan zij in een traditie van beroemde Amerikaanse verzamelaars die zich op deze periode hebben gericht, onder wie Herny Clay Frick (oprichter van de Frick Collection) en Thomas Kaplan (oprichter van The Leiden Collection). De Pecks doneerden in 2016 hun miljoenencollectie 17de-eeuwse Hollandse en Vlaamse tekeningen aan het Ackland Art Museum van de University of North Carolina, in Chapel Hill, Verenigde Staten. Deze gift ging gepaard met een publicatie een tentoonstelling in Ackland. De verzameling met maar liefst 74 tekeningen, waaronder enkele Rembrandts, beleeft nu zijn Europese première in Museum Rembrandthuis in Amsterdam.

30% meer Rembrandt

Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Rembrandthuis. Op 18 maart 2023 heropent het museum met 30% meer Rembrandt. Er worden vijf nieuwe museale ruimtes toegevoegd, waaronder een epiloogruimte, een etszolder en een derde tentoonstellingszaal. In deze nieuwe, derde tentoonstellingszaal organiseert het museum ter gelegenheid van de tentoonstelling Tekenkunst workshops tekenen met 17de-eeuwse technieken en materialen.

“In Museum Rembrandthuis, in het hart van Amsterdam, woonde en werkte Rembrandt negentien jaar lang. Het is het huis waar hij vol ambitie begon, maar dat hij door financiële problemen moest verlaten. Hier beleefde hij lief en leed, ontving hij klanten en leerlingen, ging hij de stad in en tekende hij zijn omgeving en buurtgenoten. Hij keek vanuit deze plek uit over een stad die volop in verandering was. Bijna 400 jaar later zijn wij het enige museum ter wereld dat volledig is gewijd aan Rembrandt. Nog steeds ligt het museum in het kloppende stadshart en is het de plek waar je de grootste Nederlandse kunstenaar ooit leert kennen. De tekeningen uit The Peck Collection bieden ons de mogelijkheid om over de schouder van de kunstenaar te kijken. Daarmee is het de gedroomde openingstentoonstelling na een ingrijpende verbouwing, die ons de mogelijkheid biedt om de blik richting de stad nog meer te openen en meer ruimte te maken voor het vakmanschap.” Milou Halbesma, directeur Museum Rembrandthuis.

Bron: Museum Rembrandthuis

Publicatiedatum: 19/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.