Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Spaarndammerhart en British School vallen in de prijzen

Het woningbouwproject Spaarndammerhart van opdrachtgever Heijmans Vastgoed en Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect, is winnaar geworden van de 24ste Zuiderkerkprijs. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan The British School of Amsterdam van opdrachtgever The British School of Amsterdam en Atelier PRO i.s.m. Van Hoogevest Architecten. Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens een speciale live uitzending op AT5.

Winnaar van de Zuiderkerkprijs 2021:  Spaarndammerhart

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Architect: Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dat gebeurde dit jaar voor de vierentwintigste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De jury van dit jaar bestaat uit architectuurhistoricus bij CRIMSON Historians and Urbanists Michelle Provoost (voorzitter), architect/partner VURB Architects Volker Ulrich en programmamaker bij Pakhuis de Zwijger Robbert Bovee.

De winnende opdrachtgever en architect ontvingen, zoals jaarlijks gebruikelijk, een voor deze editie ontworpen kunstwerk als prijs. Dit jaar gemaakt door Marijn Roos Lindgreen.

Uit het juryrapport: Een goed samenspel tussen de opdrachtgever, ontwikkelaar, architecten en bouwer heeft geresulteerd in een project waarbij de gerespecteerde tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd zijn vertaald. Het blinkt uit in duurzaamheid, en draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit. Maar het meest bijzonder is hier uiteenlopende maatschappelijke groepen bijeen leven in een compacte gemeenschap; sociaal-cultureel, economisch en qua leeftijd is het project gemixt.”

Spaarndammerhart. Foto: Dennis De Smet.

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021: The British School of Amsterdam

Opdrachtgever: The British School of Amsterdam
Architect: Atelier PRO i.s.m. Van Hoogevest Architecten

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Deze prijs is voor de zestiende keer uitgereikt. De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van herontwikkeling en/of restauratie van erfgoed. Dit jaar bestond de jury uit: adviseur Urban Strategy bij Inbo en publicist Vincent Kompier (voorzitter), architectuurhistoricus en adjunct-directeur van MOOI Noord-Holland Dorine van Hoogstraten en Associate Architect bij Happel Cornelisse Verhoeven en kunsthistoricus Anouk Sweringa. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Uit het juryrapport: “De voormalige gevangenis is van een gesloten, zwaar bakstenen gebouw naar een licht en levendig gebouw getransformeerd zonder zijn karakter te verliezen. Juist die sfeerverandering was de grootste uitdaging voor dit project. Verder is de verduurzaming innovatief en minutieus uitgewerkt zonder overbodige ingrepen te plegen die de monumentale waarden van het pand zouden aantasten. Het verjongde monumentale complex geeft de buurt een positieve, levendige impuls en een frisse toekomst.”

The British School of Amsterdam. Foto: Eva Bloem.

Uitzending terugkijken

Via een speciale live-uitzending op AT5 konden kijkers zien hoe de prijswinnaars door wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) werden verrast en de prijzen in ontvangst namen. Verder kwamen de juryrapporten, woningbouwcijfers en het nieuwe projectenboek aan bod. Terugkijken kan via www.at5.nl.

Gebouwd in Amsterdam

De uitgebreide juryverslagen van beide prijzen en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2020-2021 of op de website www.gebouwdin.amsterdam.nl. Hier zijn ook de boeken van voorgaande jaren digitaal door te bladeren.

Bron: Gemeente Amsterdam

Publicatiedatum: 12/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.