Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een uitzonderlijke vondst in Castricum

Na het beeldje van de Romeinse godin Victoria dat in 2010 in een maisveld werd gevonden, is er vrij recent in Castricum weer een Romeins beeldje gevonden. De beeltenis is van godin Minerva. Het betreft een hanger van ongeveer 4 cm en wordt gedateerd in de eerste drie eeuwen na Chr.

Het beeld is aangetast, maar na zorgvuldig en verantwoord schoonmaken zal het beter herkenbaar zijn. Het is gevonden met een metaaldetector. De archeologie vrijwilligers van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum houden de vindplaats geheim om ‘parkeerproblemen’ te voorkomen.

Beeld: Stichting Werkgroep Oud-Castricum

Minerva is dezelfde godin als de Griekse Athena die werd geboren uit het hoofd van Zeus. Het is de godin van wijsheid en tactische oorlogvoering. De vinder heeft de vondst gemeld bij PAN onder nummer 00093949. Wat is PAN? PAN staat voor Portable Antiquities of the Netherlands. Het is een project dat zo’n 5 jaar geleden door de VU is opgezet met als doel om oudheidkundige vondsten in privébezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoed onderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

Beeld: Stichting Werkgroep Oud-Castricum

Het staande bronzen beeldje is 22,5 cm hoog en staat in het Rijksmuseum voor Oudheden.

Bron: Werkgroep Stichting Oud-Castricum

Publicatiedatum: 11/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.