NACO-huisje na 17 jaar terug in Amsterdam

Het zogenoemde NACO-huisje komt op initiatief van Stadsherstel definitief terug naar ’s lands hoofdstad. Nadat het 17 jaar geleden via het water Amsterdam verliet, keert het op maandag 13 december op dezelfde spectaculaire wijze terug. Het indertijd vervallen en bijzonder ogende gebouwtje stond tot 2004 aan de achterkant van het Centraal Station aan het water.

Book 2 min

Het NACO-huisje is ooit gebouwd voor rederij Koppe, die vanuit haar kantoor op palen kaartjes verkocht voor pleziertochten naar plaatsen aan het IJsselmeer en beurtvaarten organiseerde naar o.a. Marken.

In verband met werkzaamheden voor de herinrichting van het terrein achter het Centraal Station moest het gebouwtje zijn plek verlaten. Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is destijds afgesproken dat het weghalen van het rijksmonument alleen kon mits het markante huisje in Amsterdam een plek terug zou krijgen.

Verschillende plannen

Zo werd het pandje tijdelijk opgeslagen in Zaandam en werden er allerlei plannen voor bedacht die vervolgens niet doorgingen. Totdat Stadsherstel bij de eigenaar aanklopte.

Het NACO-huisje leek de erfgoedorganisatie – Stadsherstel bestond toen 60 jaar – een mooi project om vanwege het jubileum cadeau te doen aan de stad. Door middel van crowdfunding onder de Vrienden van Stadsherstel en dankzij bijdragen van donateurs, fondsen en de gemeente Amsterdam is het gelukt het benodigde geld bij elkaar te krijgen om het monument in oude luister te herstellen.

Het gebouw van rederij Koppe aan De Ruijterkade, ca. 1920-1935. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Buffelhoorns op de hoeken

Architect La Croix ontwierp het NACO-huisje in 1919 in Amsterdamse School stijl, met koloniale en Scandinavische elementen, en ook kenmerken van middeleeuwse huizen.

Meest in het oog springend zijn de punten op de hoeken van het monument, die doen denken aan sommige huizen in Sulawesi. Daar bevestigden inwoners buffelhoorns op de voorkant van hun huizen: hoe meer hoorns, hoe rijker men was.

Bij de pont naar Noord

Het NACO-huisje wordt – bij goede weersomstandigheden – op maandag 13 december in de ochtend vanaf ongeveer 9 uur teruggevaren naar Amsterdam. Het wordt dan weer in de buurt van het Centraal Station geplaatst, op een eigen steiger, bij de nieuwe pontfuik van het IJveer naar het IJplein in Amsterdam Noord.

Na plaatsing verricht de aannemer rond het huisje nog wat werkzaamheden, zodat Stadsherstel februari volgend jaar de laatste hand aan de restauratie kan leggen. Dan wordt onder andere de originele dakbedekking teruggebracht. Waarna het huisje klaar is voor nieuw gebruik.

Vervoer van het NACO-huisje over het water. Foto: Stadsherstel Amsterdam.

Passende nieuwe functie

Beoogde huurders zijn het Scheepvaartmuseum, de Plantage (o.a. Artis, Hermitage en Joods Kwartier) en Stromma.

Bedoeling is het monument als opstapplaats te gebruiken, zodat vanaf deze mooie plek culturele instellingen in de Plantage buurt en Oosterdok via het water ontsloten worden.

Stadsherstel hoopt dat dit voornemen werkelijkheid wordt, want zo komt het monument volgens de organisatie het best tot zijn recht. “Er kunnen dan als vanouds kaartjes gekocht worden en bezoekers kunnen het huisje en een presentatie in het monument bekijken”.

Volg het live

Als het weer het toelaat is de terugkeer van het NACO-huisje naar Amsterdam op 13 december live volgen via de webcam op de website van Stadsherstel: www.stadsherstel.nl/nacohuisje.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 13/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN