Het monumentale eiland, vlakbij Amsterdam, laat avonturiers zo genieten van de natuur, de sterren en de stilte, en daagt uit om te ervaren hoe het is om zelfvoorzienend te zijn. Pampus wil met deze nachten extra support vergaren voor zijn energietransitie naar volledig duurzaam werelderfgoed. Een transitie die zowel gericht is op het wegnemen van de CO₂-uitstoot als op de versterking van het cultuurhistorisch karakter.
Forteiland Pampus kent een rijke historie van zelfredzaamheid. Al vanaf zijn ontstaan als verdedigingswerk in 1887, is het afgesloten van het vasteland. Zij die er verbleven moesten manieren vinden om dat te doen zonder directe hulp of voorzieningen vanaf de wal. Het eiland is een historisch en bouwkundig uniek rijksmonument dat, als boegbeeld van UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, een bijzondere geschiedenis vertelt. “Om dit erfgoed voor de toekomst te behouden en om dit bijzondere verhaal te kunnen blijven vertellen, moet Pampus duurzaam gaan vernieuwen. Hiervoor hebben wij het masterplan ‘Pampus Duurzaam Off-Grid’ opgesteld.”, aldus Tom van Nouhuys, directeur Forteiland Pampus.
Een van de projecten in dit plan is het nieuw leven inblazen van de zogenaamde vredesprivaten, een klein gebouw op het eiland dat nimmer is opengesteld voor publiek. Dit militaire toiletgebouw is hoog op het westelijk deel van het eiland te vinden en staat in het vroegere schootsveld. Het kon daarom alleen ten tijde van vrede gebruikt worden, vandaar de naam.
Pampus wil deze vredesprivaten voorzien van eigentijds sanitair met een duurzame watertoe- en afvoer en eigen installaties, als eerste begin van de volledige transitie. Voor de bekostiging heeft het onderzoek gedaan naar crowdfunding. Conclusie: mooi doel, geweldig masterplan, maar allemaal verschillende rewards…? Eigenlijk wil iedereen maar één ding: een magische nacht op Pampus.
Zo is het plan ontstaan om (crowdfund)donaties te koppelen aan avontuurlijke overnachtingen. Van crowdfunding naar crowdcamping. Met groepsnachten, waarbij iedereen zijn tentje meeneemt en aanschuift bij een uitgebreide vegetarische barbecue. En met luxe nachten waarbij alles al helemaal voor je geregeld is: het diner, het ontbijt en een prachtige tent. Op deze exclusieve nachten heb je het geluk om met maximaal vijf anderen te ervaren hoe het is om onder de sterrenhemel van een onbewoond eiland te slapen. Een nacht alleen met zijn tweetjes (omdat je misschien iets heel speciaals te vieren hebt) is ook mogelijk, door een extra donatie te doen.
Van Nouhuys: “In Campspace en BlueCAMP heeft Pampus twee partners gevonden die zeer enthousiast zijn over onze plannen. Het idee om kamperen in te zetten voor verdere verduurzaming en aan de eerste crowdcamping van Nederland bij te dragen, spreekt ze erg aan. Daarbij vinden ze het mooi hoe een iconisch eiland als Pampus bezoekers laat ervaren hoe inspirerend zelfvoorzienend leven is.”
Dat doet Pampus bijvoorbeeld door te laten zien hoe het experimenteert met het opvangen van een teveel aan zonne-energie in omgebouwde autobatterijen, of hoe het uitprobeert welk groente-afval zich opnieuw laat opkweken. “Zonder er maar een cent voor te willen,” vervolgt Van Nouhuys, “faciliteert Campspace een fantastische boekingssite en levert BlueCAMP de duurzame tenten die nodig zijn voor de exclusieve nachten. IJzersterke stormtenten, waarin zo’n 25 versleten spijkerbroeken zijn verwerkt. Allemaal ontrafeld en gesponnen tot stevig garen. Prachtig!”
De Pampusnachten vinden plaats in juli en augustus. Ze gaan van start op 12 juli met de eerste van vier grote groepsnachten. Na sluitingstijd, als de laatste veerboot terug naar vaste wal is vertrokken, kies je samen met tientallen anderen een eigen plekje uit voor je tent. Naast gezelligheid voor jong en oud is er ook genoeg tijd om het eiland te ontdekken, te genieten van de barbecue en als het duister valt te relaxen onder een immense sterrenhemel boven een bijzonder eiland. De drie volgende groepsnachten zijn te boeken op 16 juli en 7 en 21 augustus.
Op alle andere dagen (behalve op zon- en maandagen) verandert het forteiland klokslag 17 uur in een echte glamping met maximaal drie kant-en-klare tenten, compleet met luchtbedden, kussens en lakens. De tenten staan op deze exclusieve nachten ver genoeg uit elkaar om je het gevoel te bieden dat je op een onbewoond eiland staat. Als diner kies je voor een luxe foodbox – met gebruik van een pop-up keukentje om zelf te kokkerellen – of voor een compleet verzorgde Zomerlicht-avond. Zomerlicht is het juli/augustus-restaurant van Pampus, een bourgondische diner-ervaring inclusief een mooie selectie aan wijnen, bieren en andere dranken. Ontbijt is niet bij de groepsnachten, maar wel bij de exclusieve overnachtingen inbegrepen.
Van Nouhuys: “Iedereen die meedoet aan de Pampusnachten is welkom om er een echte mini-vakantie van te maken. Als de tentjes maar voor openingstijd zijn opgeruimd, zodat het museale en recreatieve bezoek er geen last van heeft.” Een dag op het eiland is beslist geen straf. Op Pampus kun je speurtochten, rondleidingen en belevingsroutes volgen, virtueel vliegen in de nieuwe attractie met de luchtballon (Het geheime Wapen van Amsterdam), zwemmen en zonnen, heerlijk lunchen en er zijn regelmatig speciale activiteiten, zoals het Vliegerweekend, de Morse-week en om de woensdag de aanwezigheid van Pampus-vogelaars.
Boeken gaat via campspace.com/pampus en op pampus.nl/pampusnachten is uitgebreide informatie te vinden over zowel het kamperen als het masterplan Pampus Duurzaam Off-Grid.
Tekst: Forteiland Pampus
Publicatiedatum: 18/06/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.