Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sinterklaascadeau voor Museum Kennemerland

Museum Kennemerland heeft op zondag 5 december een Sinterklaas verrassing ontvangen, geschonken door Gerard van Roon uit Velsen-Noord. Het museum is drie prachtige stukken Velser Aardewerk rijker: een tabakspot uit 1922, een vaasje van een paar jaar later en een schaaltje in de vorm van een vis uit begin jaren ’30 van de vorige eeuw.

De eerste twee items zijn slechts één keer gebakken om de kosten zo laag mogelijk te houden zodat het ook door de gewone man/vrouw gekocht kon worden. Daardoor is dit aardewerk wel wat kwetsbaarder voor blutsjes. Delfts Blauw werd bijvoorbeeld twee keer gebakken. Die hogere stookkosten zorgden dus ook voor een hogere verkoopprijs. In de jaren ’20 werden de Velser stukken met de hand beschilderd. De vissenschaaltjes uit een latere periode werden met verf bespoten, dit verschil is duidelijk te zien.

Gerard van Roon en zijn zus met de schenkingen. Foto: Museum Kennemerland.

Gerard van Roon, die zondagmiddag samen met zijn zus langskwam, heeft het aardewerk geërfd van de peettante van zijn vrouw. Veel Velser Aardewerk blijft op deze manier vaak in de familie. Het is toch meer sieraardewerk dan dat het gebruikt wordt.

De drie schenkingen naast elkaar. Foto: Museum Kennemerland.

Museum Kennemerland heeft een grote verzameling en toont een collectie als vaste tentoonstelling die regelmatig gewisseld wordt. Ze zijn erg blij met deze schenking als aanvulling op alle producten van vroeger uit Kennemmerland, die elke woensdag, zaterdag en zondag van 14-17 uur te bewonderen zijn in het museum.

Bron: Museum Kennemerland

Publicatiedatum: 10/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.