Scheuren in wand vuurtoren Lange Jaap

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de landelijk bekende vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap, bij het dorp Huisduinen in de gemeente Den Helder zijn scheuren in de wand ontdekt. Die blijken van dien aard dat de lokale overheid op advies van Rijkswaterstaat (RWS) een gebied van 70 meter rond het rijksmonument heeft afgesloten.

Book 1 min

Veiligheid voorop

Volgens Rijkswaterstaat (RWS) heeft de veiligheid rond de ruim 63 meter hoge Lange Jaap prioriteit. Onderzocht wordt welke oplossing mogelijk is om de structuur van de vuurtoren intact te houden.

Rijkswaterstaat staat over de gang van zaken naar eigen zeggen in nauw overleg met betrokken partijen in de regio. Omliggende perceeleigenaren zijn geïnformeerd. De Lange Jaap, 144 jaar oud, is overigens nog volop in functie. Zijn licht is op meer dan 50 kilometer afstand te zien.

Emoties en zorgen

Het nieuws heeft in de kop van Noord-Holland veel emoties los gemaakt. Burgemeester Jan de Boer van Den Helder begrijpt de zorgen van de inwoners van zijn gemeente. “De Lange Jaap is een icoon. Voor vissers die terug varen. Voor marinemensen die weer thuiskomen en de haven in zicht hebben. Iedereen hier voelt zich verbonden met het landmark”.

Lange Jaap, Den Helder, 2018. Beeld: Wikimedia Commons, Vervaardiger: Avda, CC BY-SA 3.0.

Verrast

De ontdekking van de scheuren in de wand van de Lange Jaap heeft ook de eerste burger verrast. “Nader onderzoek is nodig om te weten wat de gevolgen zijn en wat nodig is voor behoud. Rijkswaterstaat pakt dat op met de deskundigheid die zulks vereist”, aldus De Boer.

Nog niet stutten

Volgens een RWS-woordvoerder is het nog te vroeg om de beschadigde vuurtoren te gaan stutten. Een groep ingenieurs is in beraad of de Lange Jaap onveilig is.

De ingenieurs verwachten deze week hun berekeningen te presenteren. Op basis daarvan kijkt Rijkswaterstaat of versterking nodig is en stuurt de ingenieurs vervolgens weer naar de tekentafel om een oplossing te ontwerpen.

Omslagfoto: Lange Jaap,Wikimedia Commons, bertknot, CC BY-SA 2.0

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 02/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN