Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Scheefwonen in het smalste pandje van Stadsherstel

Het smalste Amsterdamse pandje van Stadsherstel, dat uit de 16e eeuw dateert en amper twee meter breed is, is inmiddels geheel gerestaureerd.

Vanaf de 16e eeuw werd de Geldersekade vooral gebruikt voor de scheepvaart. De kade had een directe verbinding met het IJ. Vanaf daar voeren zeilschepen met vracht, vee of mensen naar binnen- en buitenland. Het verklaart de namen die de Geldersekade in de loop der tijd heeft gehad: Keulse, Londense en Engelse Kaai. Geldersekade 15 werd in 1663 gebouwd.


De schouw van Geldersekade 15 voor de restauratie. Beeld: Stadsherstel Amsterdam.

Ruth van der Puijl was namens Stadsherstel verantwoordelijk voor de restauratie van het pandje en vertelt dat de uitvoerder goed heeft nagedacht over de kleine ruimtes. ‘In een voormalige kast is bijvoorbeeld een wastafel gemaakt en de buizen daarvan zijn netjes weggewerkt.’

Het pand werd waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd en was voorzien van een houtskelet. Om de historie van het pand te laten zien, is het houtskelet zichtbaar gemaakt. ‘Het pand is gebouwd in de tijd dat we overgingen van hout- naar steenbouw.’ De steile en smalle trappen verbinden de drie etages met elkaar.


De schouw van Geldersekade 15 na de restauratie. Beeld: Stadsherstel Amsterdam. 

Om de charme van het pand te bewaren is de scheefstand behouden, legt Ruth uit. ‘Het pand is lekker scheef, alleen de badkamer is recht gemaakt. Alles recht maken was geen optie, want dan verdwijnt het karakter van het pand en kun je ook niet overal meer goed staan. Voor de mensen die er gaan wonen is het belangrijk dat zij de pootjes aan één kant met veertien centimeter verhogen, anders lig je scheef in je bed.’

De monumentale woning is van alle gemakken voorzien. Zo is er een warmtewisselaar in de cv-ketel aangebracht, zodat warmte opnieuw kan worden gebruikt voor verwarming en warm water.

Wie benieuwd is naar het monumentele pandje, kan donderdag 29 november tussen  15 en 16.30 uur een kijkje nemen.

Auteur: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 14/11/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.