Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hobo’s in Rijksmuseum

Hobo’s zijn geen muziekinstrumenten waar je het Rijksmuseum als eerste mee associeert, maar dat neemt niet weg dat het museum ’s werelds grootste collectie Nederlandse hobo’s heeft.

Dat komt mede omdat de collectie onlangs is verrijkt met de prestigieuze verzameling van hoboïst Han de Vries, die 69 vroege hobo’s en 14 werken op papier afstond. De hoogtepunten van deze collectie zijn tot en met 22 januari voor het eerst in het Rijkmuseum te zien.

Kinderen leren een poes dansen, bekend als ‘De dansles’, Jan Havicksz. Steen, 1660 – 1679. Beeld: Rijksmuseum Amsterdam.

De getoonde hobo’s zijn gebouwd door meesters als Richard Haka, Coenraad Rijkel en Henri Brod. Ook worden enkele zeldzame prenten en boeken uit de collectie van Han de Vries getoond en is de expositie verrijkt met Jan Steens schilderij De Dansles van circa 1670.

Op de achtergrond worden muziekstukken afgespeeld waarbij Han de Vries hobo speelt. De Vries speelde hobo bij het Koninklijk Concertgebouworkest en is een internationaal befaamde solist.

De tentoonstelling is te zien in zaal 2.28 van het Rijksmuseum.

Auteur: Arnoud van Soest.

Publicatiedatum: 08/11/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.