Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Schatten uit het depot van het Rijks

Het grootste deel van de collectie krijgen we nooit te zien, omdat ze zich in het depot bevindt. Het Rijksmuseum heeft daar wat op verzonnen.

In alle vijf de prentenkabinetten van het Rijksmuseum in Amsterdam worden momenteel bijzondere voorwerpen getoond die hun leven doorgaans in depot slijten.

Zo laat het museum in de kabinetten van de middeleeuwen alle bronzen vijzels zien die sinds het begin van de 20ste eeuw niet meer zijn getoond. In de kabinetten van de 17e eeuw zijn objecten te zien die bij de inrichting van het interieur in de Gouden Eeuw hoorden, zoals haardplaten, die de haard beschermden, maar ook een decoratieve functie hadden. Ook zijn er tegels te zien met een rijkdom aan patronen en voorstellingen, die vaak op plinten en in keukens werden aangebracht.

Veld van zestien tegels, anoniem, ca. 1650 – ca. 1700. Schenking van de erven van de heer A. Isaac, Amsterdam. Via Rijksmuseum Amsterdam.

In het kabinet van de 18e eeuw hangt een selectie spiegels van de 16de tot en met de 19de eeuw. Zowel het glas van de spiegels als de lijsten waren zeer kostbaar.

Spiegel in vergulde en gesneden lijst met o.a. een ovaal medaillon met een naar links gewende gelauwerde mannenkop als wapenstuk van de familie ’t Hooft, anoniem, 1780. Via Rijksmuseum Amsterdam.

Het kabinet van de 19de eeuw toont interieurtextiel, dat onder andere ontworpen is door Theo Nieuwenhuis. Hij was een leerling van de architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers, en ontwierp het interieur van het Amsterdamse Scheepvaarthuis.

Tegeltableau met het schip “Den Briel” van Willem III met het admiraalsjacht voor het Oude Hoofd te Rotterdam, anoniem, ca. 1690 – ca. 1730. Via Rijksmuseum Amsterdam.

Aanleiding tot de tentoonstelling is de bouw van CollectieCentrum Nederland, dat in Amersfoort wordt gevestigd en in 2020 open gaat. De depotcollecties van het Rijksmuseum en diverse andere collecties van het Rijk, zoals museum Paleis het Loo, verhuizen daarheen. Voor de verhuizing moesten alle objecten in het huidige depot van het Rijksmuseum opnieuw worden beschreven en gefotografeerd. Dat maakte het een stuk eenvoudiger om er een expositie van te maken.

De tentoonstelling Schatten uit het Rijksmuseum Depot is tot en met 18 november in het Rijksmuseum Amsterdam te zien.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 12/03/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.