Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rijkswaterstaat opent digitaal de deuren

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 stelt Rijkswaterstaat monumenten digitaal open. Veel bouwwerken die ons land draaiende houden zijn dan zelf aan het woord. Van een koppige vuurtoren die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog liet verdwalen tot een flitsende stuw met een uniek ontwerp: acht bouwwerken vertellen hun verhaal.

Bij Rijkswaterstaat wordt er gewerkt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar land. Ze beheren meer dan 200 monumenten zoals sluizen, stuwen, bruggen, vuurtorens en tunnels. Deze bouwwerken spelen allemaal een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de scheepvaart of het verkeer. En allemaal hebben ze hun eigen karakter. Dat is te danken aan hun functie, hun ontwerpers én aan de loop van de geschiedenis.

Daarom laten ze bezoekers jaarlijks ter gelegenheid van Open Monumentendag kennismaken met de imposante bouwwerken die onze scheepvaart en ons wegverkeer draaiende houden. Sommige zijn al heel oud, maar vervullen dankzij goed beheer nog altijd hun functie.

Beeld: Rijkswaterstaat

Digitale Open Monumentendag 2021

Elk jaar opent Rijkswaterstaat tijdens Open Monumentendag de deuren van een aantal monumenten. Maar ook dit jaar lukt dat vanwege de coronamaatregelen niet. Daarom is in 2021 wederom een digitale reis uitgestippeld. Hiermee trek je door het land en ga je langs acht belangrijke monumenten: vuurtoren Urk, vuurtoren Noordwijk, vuurtoren Hellevoetsluis, de Haringvlietsluizen, de Hollandsche IJsselkering, de Prinses Beatrixsluizen, de Velsertunnel en de stuw Borgharen. Stuk voor stuk vertellen ze je hun eigen boeiende verhaal.

De deelnemende vuurtorens worden geëxploiteerd door derden. Deze partijen hebben hun deuren, met inachtneming van de corona-maatregelen, inmiddels weer geopend voor bezoekers. Check hun websites voor de specifieke voorwaarden waaronder bezoek mogelijk is.

Benieuwd naar de mooie verhalen? Lees ze allemaal op de speciale webpagina voor Open Monumentendag!

Beeld: Rijkswaterstaat

Bronnen: Rijkswaterstaat en Open Monumentendag

Publicatiedatum: 06/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.