Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rijksmuseum toont zeldzaam Tulpenboek

Het zeldzame 17e-eeuwse tulpenboek dat onlangs door de Collectie Six is verworven is tot en met 23 mei te zien in het Rijksmuseum. Het album bevat 104 tekeningen van verschillende soorten tulpen en enkele anjers.

Wat het boek extra bijzonder maakt is dat er naast de namen van de bloemen ook prijzen bij zijn geschreven en dat het is voorzien van twee ingeplakte prijslijsten. Het is mogelijk dat dit album in opdracht van een kweker of bollenhandelaar is gemaakt. De hoge prijzen van de bloemen zijn direct in verband te brengen met de tulpenmanie, de eerste economische bubbel. Speculatie zorgde toen voor torenhoge prijzen waarna deze windhandel in 1637 volledig instortte. Dit geeft het boek een toegevoegde historische waarde.

Jan Six van Hillegom: ‘Het is fantastisch dat dankzij ruim honderd schenkers dit boek behouden blijft voor Nederland en nu iedereen het in het Rijksmuseum kan komen bekijken.’

Vicceroy, Tulpenboek, 17e eeuw. Collectie Six, Rijksmuseum Amsterdam.

Dr. Nicolaes Tulp

Mogelijk was het tulpenboek ooit in bezit van Dr. Nicolaes Tulp (1593–1674), de Amsterdamse medicus en burgemeester en tevens schoonvader van Jan Six I, bekend van Rembrandts schilderij De anatomische les. Het boek was jarenlang oud bezit van de familie Six en door vererving bij familieleden terechtgekomen die het in 2019 besloten te verkopen. Dankzij 104 genereuze schenkers, één per tulp, kon dit belangrijke boek worden verworven voor de Collectie Six.

Prijslijst p. 29, Tulpenboek, 17e eeuw. Collectie Six, Rijksmuseum Amsterdam.

Combinatie

Het boek is te zien in combinatie met het tulpenboek van luxe perkament uit de collectie van het Rijksmuseum. Dat laatste boek betreft een verzamelaarsalbum. Het tonen van de twee boeken geeft de twee functies van deze uiterst zeldzame boeken aan en onderstreept de historische waarde van het Six-tulpenboek.

Admirael de France, Tulpenboek, 17e eeuw. Collectie Six, Rijksmuseum Amsterdam.

Borstbeeld en beker

Naast de twee albums zijn er nog twee objecten uit de Collectie Six te zien. Een borstbeeld van dr. Nicolaes Tulp gebeeldhouwd door Artus Quellinus met eigentijdse sokkel en een zilver vergulde beker in de vorm van een tulp, vervaardigd in het atelier van Johannes Lutma I en II. Hoewel Tulp beroemd is geworden door Rembrandt’s Anatomische les, benadrukt het beeld van Quellinus zijn rol als regent in plaats van als medicus. De beker werd voor Tulp vervaardigd als geschenk bij zijn afscheid van het Chirurgijnsgilde in 1652 en benadrukt de sterke symbolische band tussen de burgemeester en de bloem waarnaar hij zich noemde.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 27/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Luk KEPPENS - WIRTZ INTERNATIONAL schreef:

    beste,
    -is er een publicatie van dit boek?
    -heeft u een lijst van kwekerijen waar deze zeldzame tulpen nog terug te vinden/aan te kopen zijn? Wij zijn momenteel bezig met een restauratie/renovatie van een tuin waar we zeldzame tulpen willen gebruiken op vraag van de klant

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.