Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Drie tentoonstellingen in Museum Weesp

In Museum Weesp zijn momenteel drie interessante tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de stad. 'Weesper porselein' en 'Grensverlegger Van Houten' zijn doorlopend te bekijken. Vanaf 19 maart is daar de tijdelijke expositie 'Denkend aan Weesp' aan toegevoegd, waarin Weesp aan de Vecht wordt weergegeven door de ogen van kunstenaars.

Weesper Porselein, door handen uit andere landen

Porselein staat in de achttiende eeuw symbool voor een wereld van geheime recepten, rondreizende kunstenaars, exotische vogels, mysterieuze chinoiserieën en overweldigende rococo. Voorwerpen van porselein zijn geliefd als ultieme pronkstukken en alleen betaalbaar voor de allerrijksten. Hoe kan het, dat het vroegste Hollands porselein nu juist in Weesp is gemaakt? Hoe kan het, dat een kleine fabriek zulke extravagante sierstukken heeft geproduceerd?

Ontdek dit bijzondere verhaal in Museum Weesp en bewonder het prachtige Weesper porselein, een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum Weesp. Beluister nu ook de podcast over Weesper porselein op Spotify of als MP3.

Weesper porselein. Beeld: Museum Weesp.

Grensverlegger van Houten – Wereldmerk Chocolade uit Weesp

BEST & GOES FARTHEST Met deze slogan verkocht chocolademaker Van Houten ver over de grens van Weesp, van Nederland, ver buiten Europa, zelfs over de hele wereld zijn heerlijke bonbons, chocoladerepen en cacaopoeder. Museum Weesp brengt dit succesverhaal in beeld met prachtige kleurrijke affiches en bonbondozen, vaak vormgegeven door toonaangevende kunstenaars. Van Houten was zeer vooruitstrevend in zijn reclamecampagnes, de chocolademaker liep voorop bij het gebruik van de nieuwste technieken, zoals een blijspel voor het theater of een reclamefilm voor in de bioscoop. In de tentoonstelling is de allereerste reclamefilm uit het jaar 1899 te zien.

Bezoek Museum Weesp en verwonder u over de kleurenpracht en inventiviteit waarmee Van Houten de wereld veroverde met zijn heerlijke cacao. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum Weesp. Deze tentoonstelling maakte deel uit van het Erfgoed Festival Gooi & Vecht. Tijdens het Erfgoedfestival is ook de podcast Gooise Grensverleggers verschenen. De vijfde aflevering gaat over Van Houten en is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.

Van Houten cacao. Beeld: Museum Weesp.

Denkend aan Weesp, door de ogen van kunstenaars

Eeuwenlang zijn kunstenaars geïnspireerd door de lieflijke stad Weesp met haar ligging aan de prachtige rivier de Vecht. De schilderijen, tekeningen en aquarellen in deze expositie brengen de relatie tussen de stad en het water in beeld en vertellen daarmee het verhaal van Weesp en het water. Een blik op het water is namelijk voldoende om de geschiedenis van Weesp te begrijpen. Het water maakt dat er leven mogelijk is, dat er handel gedreven kan worden en dat er welvaart is.

Zie hoe je de stad kunt verdedigen met water en welke rijkdom de productie van jenever en bier de stad brengt. Zie de bedrijvigheid van schepen op het water. Maar bovenal: geniet van de schoonheid van de stad door de ogen van de kunstenaars. De tentoonstelling ‘Denkend aan Weesp’ is vanaf 19 maart 2022 in Museum Weesp te zien. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum Weesp.

Denkend aan Weesp. Beeld: Museum Weesp.

Bron: Museum Weesp
Omslagfoto: Het voormalig Stadhuis van Weesp, nu Museum Weesp. Foto: Michielverbeek, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Publicatiedatum: 28/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.