Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rijksmuseum toont Rembrandt-leerling Willem Drost

Het Rijksmuseum heeft een zeldzaam werk van Rembrandt-leerling Willem Drost in bruikleen gekregen. Cimon en Pero, geschilderd ca. 1655, is eigendom van de Broere Charitable Foundation en is het tiende kunstwerk uit deze verzameling dat het Rijksmuseum langdurig aan de collectie mag toevoegen. Het is het grootst bekende doek van de jong gestorven Willem Drost van wie het Rijksmuseum tot nu toe geen schilderij had. Het is nu te zien in de Eregalerij.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Fantastisch dat er mensen zijn die kunst kopen om het te delen. Dankzij de Broere Charitable Fountation is dit topstuk van Rembrandts belangrijkste leerling nu voor een miljoenenpubliek te bewonderen.”

Willem Drost (1633-1659) Cimon en Pero. ca. 1655-1657. Bruikleen van de Broere Charitable Foundation.

Italiaanse invloed

Van Willem Drost (1633-1659) zijn 41 werken bekend. Opgeleid door Rembrandt in Amsterdam, vertrok hij naar Italië. Cimon en Pero schilderde hij rond zijn 22e jaar in Venetië. Het werd zijn grootste doek. Een paar jaar later stierf hij. In Cimon en Pero is te zien hoe Drost de Hollandse manier van schilderen vermengt met Italiaanse invloeden. Het verhaal van Cimon en Pero stamt uit de Romeinse oudheid en gaat over ultieme opofferingsgezindheid en naastenliefde. Cimon is veroordeeld tot de hongerdood. Zijn dochter Pero bezoekt hem in de gevangenis en houdt hem in leven door hem stiekem de borst te geven.

Willem van de (II) Velde, Hollandse schepen op een kalme zee. ca. 1665-1665. Bruikleen van de Broere Charitable Foundation.

Broere Charitable Foundation

De Broere Charitable Foundation ondersteunt medisch onderzoek en beeldende kunst. Het laatste gebeurt o.a. door het aankopen van topwerken om ze vervolgens toegankelijk te maken voor het publiek in Europese musea. Eerder ontving het Rijksmuseum o.a. al de volgende topstukken: Gerrit van Honthorst, Sater en nimf, 1623, Willem van de Velde de Jonge, Hollandse schepen op een kalme zee, ca. 1655; Orazio Borgianni, Jezus onder de Schriftgeleerden, ca. 1609; Joachim Wtewael, Venus en Mars verrast door Vulcanus, 1610, Jacob Jordaens, De ontmoeting van Odysseus en Nausicaa, ca. 1630-40 en het bronzen beeld van Martin Desjardins, Portret van Lodewijk XIV (1638-1715), koning van Frankrijk en Navarra, ca. 1690-95.

Tekst: Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 14/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.