Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Restauratie Alkmaars schuttersstuk afgerond

In de Gouden Eeuw-zaal van het Stedelijk Museum Alkmaar pronkt vanaf heden het vroegste schuttersstuk van Caesar van Everdingen. Na een intensieve restauratie vorig jaar is het werk helemaal klaar om getoond te worden en heeft een ereplek gekregen in de Gouden Eeuw van Alkmaar.

Van maart tot en met juni 2019 kon het publiek live meekijken over de schouders van de restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz. Het schilderij was in het verleden ernstig beschadigd geraakt, en ging schuil onder een dikke laag vergeelde vernis en ontsierende verkleurde retouches en overschilderingen. Caesar van Everdingen (1616/1617-1678) schilderde Officieren van de Oude Schutterij van Alkmaar in 1641, toen hij ongeveer 25 jaar oud was. Het was zijn eerste grote publieke opdracht, die als een soort visitekaartje diende. Later zouden meer grote opdrachten volgen.

Het schuttersstuk van Caesar van Everdingen. Via Stedelijk Museum Alkmaar.

Op NH Nieuws is een fotoserie van de restauratie te zien, evenals een video waarin conservator Christi Klinkert van het Alkmaarse museum uitlegt waarom het schilderij moest worden gerestaureerd en hoe dit in zijn werk is gegaan.

Tekst: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 14/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.