Het Rijks is er trots op dat ze met De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld in huis heeft. Maar dat niet alleen, het museum bezit ook veel tekeningen en etsen, die samen een goed beeld van ’s mans werk geven. De hele collectie, waaronder veel kwetsbaar werk, wordt tot en met 10 juni 2019 getoond.
Allereerst geven de 22 schilderijen die het museum bezit, waaronder een aantal zelfportretten, een goed overzicht van zijn leven, met als allergrootste meesterwerk uiteraard de Nachtwacht.
Ook de zestig tekeningen die het museum herbergt, omvatten alle periodes en stijlen van Rembrandt, waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts etsen, 1300 in totaal, toont het Rijksmuseum de 300 beste en mooiste exemplaren.
Aangezien 17e-eeuwse etsen en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat dit werk bijna vier maanden is te zien, wordt dan ook als een unicum beschouwd.
De tentoonstelling Alle Rembrandts besteedt allereerst aandacht aan Rembrandt als beginnend kunstenaar. Aan de hand van zijn vele zelfportretten kun je zijn groei, maar vooral zijn talent goed volgen. Ook maken we via portretten kennis met zijn moeder, zijn familie en zijn kennissen. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op een indringende manier vast. Dat geldt ook voor de wereld om hem heen. Rembrandt maakte veel portretten van bedelaars, straatmuzikanten, landlopers en acteurs.
Tot slot slaagde Rembrandt er als geen ander in om oude Bijbelse verhalen middels gebaren en emoties tot menselijke proporties terug te brengen. Zijn kleurgebruik en lichteffecten worden alom geroemd.
Op de website van het museum is een gratis audiotour te downloaden, maar er is ook voor vijf euro een huurtoestel te huur. Voor de tentoonstelling is het overigens wel noodzakelijk een starttijd te reserveren.
Kijk voor meer informatie op www.rijksmuseum.nl
Tekst: Arnoud van Soest
Publicatiedatum: 19/02/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.