Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fantasiepers in het Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is een crowdfunding campagne gestart voor het plaatsen van een fantasiepers. Dit wordt een centraal onderdeel in de geplande tentoonstelling over de Haarlemse drukker Kon. Joh. Enschedé.

In het Noord-Hollands Archief in Haarlem wordt druk gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling, die een plaats zal krijgen in de 700 jaar oude Janskerk, gaat over de Haarlemse drukker Koninklijke Joh. Enschedé.

Deze drukker bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant. Daarnaast bezat Enschedé een gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet en Jan van Krimpen, voor Enschedé ontworpen.

Luchtpostzegel, 1921. Via Noord-Hollands Archief.

De collectie Enschedé, een van de grootste en mooiste collecties van het Noord-Hollands Archief, bevat duizenden stukken grafisch materiaal. Het bijzondere is dat bij alle producten het proces van ontwerp tot eindproduct inzichtelijk gemaakt kan worden. De collectie is een stuk nationaal erfgoed, dat in de geplande presentatie voor alle bezoekers vrij toegankelijk wordt gemaakt.

Guldenbiljetten gedrukt door Enschedé. Via Noord-Hollands Archief.

Centraal in de tentoonstelling komt een zogenaamde ‘fantasiepers’ te staan, een installatie die als introductie op het hele verhaal dient. De fantasiepers wordt het middelpunt van de tentoonstelling, waar alle verhaallijnen samenkomen. Een object dat uitlokt tot interactie en verwondering.

Impressie van de tentoonstelling, met in het middelpunt de fantasiepers. Via Noord-Hollands Archief.

Om de fantasiepers te realiseren is echter nog een bijdrage nodig. Met een crowdfunding campagne wil het Noord-Hollands Archief geld ophalen om de fantasiepers te laten maken. Alle donaties zijn welkom en er staan een aantal mooie tegenprestaties tegenover.

Wil je de crowdfunding campagne volgen, zelf een bijdrage leveren of meer lezen over de geplande tentoonstelling? Bekijk dan de campagne op Voordekunst.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 26/02/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.