Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Scheepvaartmuseum ‘vangt’ 55 verhalen over passagiersschip Oranje

Het Scheepvaartmuseum opende september afgelopen jaar de tentoonstelling 'ms Oranje | Koers gewijzigd', over het iconische passagiersschip Oranje.

Veel tentoonstellingsbezoekers hebben zelf met de Oranje gereisd. Passagiers, bemanningsleden en zelfs nazaten hebben bijzondere herinneringen aan de reizen met het schip. Het Scheepvaartmuseum biedt het publiek een podium om hun verhalen online te delen. In de speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde ‘Verhalenvanger’ zijn tot nog toe maar liefst 55 vertellingen verzameld. Deze persoonlijke getuigenissen werpen een verrassend licht op het leven aan boord van de Oranje. Geïnteresseerden kunnen verhalen lezen of toevoegen op www.verhalenvanger-hetscheepvaartmuseum.nl.

 

Verhalen als aanvulling op de tentoonstelling

De Oranje heeft tussen 1939 en 1964 tienduizenden passagiers naar hun bestemming gebracht. Velen zijn de ervaringen aan boord nooit vergeten. Hun waardevolle memoires vertellen samen de geschiedenis van het schip en zijn opvarenden. De tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd zou niet compleet zijn zonder deze vertellingen. Geïnteresseerden kunnen hun persoonlijke herinnering over de Oranje online toevoegen op www.verhalenvanger-hetscheepvaartmuseum.nl. Ook staat er bij de tentoonstelling een computer waar bezoekers hun verhaal ter plekke kunnen toevoegen.

 

 

Het passagiersschip ms. Oranje van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ bij aankomst in Amsterdam (1946). Foto Willem Job.

 

Aansprekende verhalen

Sinds september hebben 55 ooggetuigen, passagiers, bemanningsleden en hun nazaten verhalen in de ‘Verhalenvanger’ gedeeld. De herinneringen beslaan de gehele periode dat de Oranje in gebruik was. Verhalen over familiebezoeken, vakantiegenieters, gerepatrieerden en zelfs een verhaal over het zwembad van de Oranje dat een zeehondenbassin voor Ecomare is geworden. Een van de toegevoegde verhalen gaat over Johanna Lammerts van Bueren. Zij is met de handschoen getrouwd voordat zij naar haar echtgenoot in Nederlands-Indië reisde. Het verhaal is geïllustreerd met aansprekende foto’s en een gedicht: “Onwetend varen schip en vrouw | op oorlog en internering af | om ieder later | zij voorgoed van man gescheiden | terug te keren naar het moederland”.

 

Samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam

Het online platform de ‘Verhalenvanger’ is in samenwerking met zes studenten van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkeld. Dankzij hen worden alle verhalen op één plek verzameld en is deze bijzondere aanvulling op de tentoonstelling mogelijk. Ook na afloop van de tentoonstelling op 18 juli 2019 kunt u ervaringen blijven delen in de Verhalenvanger. Lang of kort, verdrietig of mooi: alle herinneringen zijn welkom.

Het delen van herinneringen aan de Oranje tijdens de opening van de tentoonstelling ‘ms Oranje | Koers gewijzigd’ in Het Scheepvaartmuseum, 8 september 2018. Foto: Twycer.

De tentoonstelling

Van 8 september 2018 t/m 18 juli 2019 toont Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ‘ms Oranje | Koers Gewijzigd’ over het passagiersschip Oranje. Tachtig jaar na de tewaterlating spreekt dit schip door zijn iconische status en zijn veelbewogen geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. De levensloop van het schip is bijzonder. Tijdens zijn leven nam de Oranje verschillende rollen aan: van luxe droomschip eind jaren ’30 gebouwd voor de lijndienst tussen Nederlands-Indië en Nederland, naar hospitaalschip tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor meer informatie over de tentoonstelling, zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/msoranje.

Over Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit, wat door experts wordt beschouwd als, een van de beste maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Met ruim 350.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 5 van populairste leerzame dagattracties in Nederland en is daarmee een trekker voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

Publicatiedatum: 14/02/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.