Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rembrandts Titus is weer thuis

Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lezenaar. Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in een statig pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt om Titus weer thuis te krijgen. Het is voor de eerste keer ooit dat dit beroemde meesterwerk van Rembrandt te zien is op de plaats waar het is gemaakt, in Museum Rembrandthuis.

Met deze thuiskomst viert het Museum Rembrandthuis de feestelijke heropening, nadat het museum maanden de deuren sloot voor een renovatie. Titus is weer thuis is te zien van 18 maart t/m 4 juni 2023.

In het vernieuwde museum kan de bezoeker ervaren hoe Rembrandt leefde en werkte. In de verschillende vertrekken worden verhalen over zijn leven, zijn kunst, zijn buurt en zijn tijd verteld; van zijn aankomst in het huis als succesvolle society-schilder tot en met het gedwongen vertrek vanwege financiële problemen. Titus speelde een cruciale rol in Rembrandts leven. Hij werd geboren in dit huis, was de enige zoon die de volwassen leeftijd bereikte en hij groeide uit tot steun en toeverlaat van zijn vader. Rembrandt heeft hem verschillende keren geschilderd. Het zijn intieme portretten, die blijk geven van de goede band tussen vader en zoon. In Museum Rembrandthuis sta je straks oog-in-oog met Rembrandts iconische schilderij van zijn zoon uit 1655, een bijzondere bruikleen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Titus is weer thuis. Foto: Museum Rembrandthuis.

Oog-in-oog met een meesterwerk

Het schilderij van Titus hangt in een speciale ruimte in de tentoonstelling Tekenkunst, waar je even een-op-een met het meesterwerk kunt zijn. Voor deze presentatie ontwikkelt het museum een multimediatour en word je als bezoeker begeleid in het kijken. Deze unieke ervaring is een soort guided meditation, maar dan met drie opties: een kunsthistorisch achtergrondverhaal, een psychologische beschrijving van vader en zoon en verschillende soorten muzikale begeleiding. Je ontdekt zo telkens weer iets nieuws in het beroemde schilderij van Rembrandt.

Project Buitenkans

‘Titus is weer thuis’ is mogelijk gemaakt dankzij het project ‘Buitenkans’ van de Turing Foundation en Vereniging Rembrandt en dankzij bruikleengever Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. ‘Buitenkans’ biedt kunstmusea in Nederland de mogelijkheid om een kleine presentatie te organiseren rond een bruikleen uit een andere Nederlandse openbare collectie om zo de rijkdom de Collectie Nederland te laten zien. Dit is de eerste tentoonstelling van dit project.

Bron: Museum Rembrandthuis

Publicatiedatum: 14/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.