Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Museum Kennemerland ontvangt Bronzen keurmerk toegankelijkheid

Dankzij een mooie samenwerking met Ongehinderd is Museum Kennemerland weer een stukje toegankelijker geworden. En dat wordt opgemerkt! Het museum mocht onlangs het Bronzen keurmerk voor toegankelijkheid in ontvangst nemen.

Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland.  Mede opgericht door BNN Bikkel Gerard de Nooij die op zijn 23ste door een motorongeval een dwarslaesie opliep.  Na zijn revalidatie ervaart hij letterlijk welke drempels er in het alledaagse leven zijn nu hij gebruik maakt van een rolstoel. Hij besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en richt Ongehinderd op.

Voor de verbouwing is Museum Kennemerland bezocht door een inspecteur toegankelijkheid die het pand heeft doorlopen en een adviesrapport heeft opgeleverd. Vervolgens zijn de plannen voor de verbouwing gemaakt, en heeft een Bouwkundig specialist van Ongehinderd  nogmaals meegekeken naar de tekeningen. De resultaten zijn besproken met de betreffende architect.

Foto: Museum Kennemerland.

Resultaat, het museum heeft heel veel aangepast. De bovenverdieping is nu ook per lift bereikbaar en de trap is breder en door onder andere een leuning toegankelijker gemaakt. Verder was de bovenverdieping ingedeeld in kleine hokjes, dit is nu open en heeft een stuk meer licht.  Het rolstoelvriendelijk toilet heeft opklapbare armsteunen, alarmering en een schuifdeur.  De drempel bij de entree en nooduitgang zijn opgelost door de bestrating op te hogen. Binnenkort komt er ook nog een invalidenparkeerplek. Dit alles zorgt voor een mooi resultaat: het museum mag het Bronzen keurmerk voor toegankelijkheid ontvangen!

Maar de ambitie blijft. Voorzitter Cees Hazenberg: “Na de verbouwing is de toegankelijkheid aanzienlijk verbeterd. Maar voor bijvoorbeeld mensen die doof of blind zijn, kunnen we zeker nog stappen zetten. Onze ambitie is dan ook zeker om daarmee verder te gaan. Bijvoorbeeld hoe je iemand die blind is beter bij de collectie kan betrekken.”

Bron: Museum Kennemerland

Publicatiedatum: 13/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.